image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu, la Summitul Democrației organizat de Joe Biden: Moldova este un test de turnesol pentru SUA și UE

Șefa statului, Maia Sandu, a ținut un discurs la „Summit-ul pentru Democrație”, găzduit de președintele Statelor Unite, Joe Biden. Maia Sandu a declarat că democrația Republicii Moldova este amenințată de atacurile hibride ale Federației Ruse, dar a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău nu vor permite ca situația din țara noastră să fie destabilizată.

Discursul Maiei Sandu a durat circa cinci minute. În cadrul acestuia, șefa statului a vorbit despre lupta împotriva dezinformării și propagandei rusești, amintind de apelul internațional adresat marilor companii IT.

La fel, Maia Sandu a reiterat la Summitul Democrației 2023 solicitarea de a crea un regim de sancțiuni pentru oligarhii-destabilizatori. Anterior, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE–Moldova au adoptat, la Bruxelles, o declarație în care se menționează despre regimul european de sancțiuni pentru oligarhii care vor să destabilizeze și să corupă Republica Moldova.

„Acum ducem o luptă importantă împotriva corupției din sectorul justiției. Știm că corupția instituțională și lipsa onestității în justiție sabotează credința că democrația poate oferi securitate, oportunități economice și dreptate. Facem apel la aliații noștri democratici să ni se alăture în introducerea unui regim global de sancțiuni pentru a identifica și a descuraja cazurile de mare corupție”,

a menționat Maia Sandu în discursul său. În ce privește provocările întâmpinate, Maia Sandu a enumerat corupția și rezistența din sistemul justiției.

Precizăm că liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a invitat peste 100 de ţări şi teritorii la summit-ul său virtual dedicat democraţiei, acesta fiind al doilea eveniment de acest gen. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la primul summit, dar și miercuri seara, 29 martie, la panelul la nivel de lideri pentru democrație în soluționarea provocărilor globale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: