image
Sursa foto: jurnal.md

Socor: „RM nu are o armată care cel puțin să întârzie agresiunea rusă până vin ajutoare; Asemenea forță trebuie construită”

Republica Moldova trebuie să construiască o forță militară capabilă cel puțin să rețină o eventuală agresiune rusească până sosesc ajutoarele din altă parte, crede Vladimir Socor, analist politic al Fundației Jamestown și Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est.

„Republica Moldova nu are o armată capabilă de luptă, nu are o forță militară care cel puțin să întârzie o agresiune rusească până sosesc ajutoare militare din altă parte. O asemenea forță militară trebuie construită și anume cu asistență directă din partea unor state membre ale NATO. Și subliniez: state-membre, nu Alianța Nord-Atlantică în colectivitatea ei. Alianța Nord-Atlantică în chip de actual colectiv nu are armament, nu oferă asistență militară combatantă. Statele membre sunt cele care dispun de armament, de capacitatea de a acorda asistență militară și antrenament pentru folosirea acestui armament. Este nevoie să se implice statele membre”, a declarat Vladimir Socor, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

Analistul politic a mai spus că orice implicare a Alianței Nord-Atlantice la nivel colectiv presupune o decizie comună la nivel politic, care necesită unanimitatea celor 30 de state membre.

„Această unanimitate nu va fi obținută în beneficiul Republicii Moldova. N-a fost obținută nici în beneficiul Ucrainei. În Ucraina statele care acordă asistență militară, care înarmează Ucraina, care antrenează trupele ucrainene sunt state individuale care au programe bilaterale de asistență militară cu Ucraina. Acesta este modelul pe care trebuie să-l urmeze și Republica Moldova, de această dată implicând și România, pe lângă SUA și eventual alte state membre ale NATO”, a mai menționat Socor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: