image
Sursa foto: Jurnal.md

Ciocoi, despre decizia CEC de a deschide 139 de secții de vot: „Îi încurajăm să-și revadă hotărârea, avem capacități”

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a emis o reacție, vizavi de decizia CEC de sâmbătă, 5 iunie, de a deschide peste hotare doar 139 de secții de vot. Premierul interimar anunță membrii CEC că Guvernul dispune de capacități pentru deschiderea mai multor secții de votare și „încurajează” membrii CEC să-și revadă hotărârea.

„Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare. Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020”, a menționat Aureliu Ciocoi.

În context, șeful Executivului regretă că în contextul pandemic, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială.

„Pornind de la faptul că CEC are competențele depline de a decide autonom asupra secțiilor de votare din străinătate, încurajam CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de colegii noștri din cadrul MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secților de vot”, a mai menționat premierul interimar.

Amintim că și Ministerul de Externe a emis o reacție în care a anunțat că CEC nu a avut avizul pozitiv al instituției atunci când a adoptat această decizie. MAEIE a anunțat că dispune de capacitățile necesare pentru deschiderea și a 191 de secții de votare, așa cum a a decis CEC la 25 mai.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: