image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ministerul de Externe: Hotărârea CEC de a deschide 139 de secții de vot nu are avizul MAEIE; Avem capacități și pentru 191

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău informează că Hotărârea adoptată în ședința extraordinară din 5 iunie de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 139 de secții de votare în străinătate nu a fost avizată în prealabil de către Ministerul de Externe de la Chișinău.

Potrivit MAEIE, propunerea inițială, din 25 mai 2021 de organizare a 191 de secții de votare în străinătate este rezultatul consultării de către ambasadele Republicii Moldova a comunităților de cetățeni din afara țării, precum și a discuțiilor MAEIE cu reprezentanții societății civile.

La 4 iunie, Comisia Electorală Centrală a anunțat MAEIE despre o nouă hotărâre, privind constituirea a 162 de secții de votare.

În cadrul avizului prealabil, ministerul a informat autoritatea electorală că toată misiunile diplomatice au notificat în timp util autoritățile statelor de acreditare despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și intenția de a deschide secții de votare pe teritoriul acestora.

Astfel, ministerul a luat act de lista propusă de Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare și a confirmat că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv conform propunerilor inițiale transmise pe 25 mai 2021, adică 191 de secții de votare.

„Însă Hotărârea adoptată în ședința extraordinară din 5 iunie de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 139 de secții de votare în străinătate nu a fost avizată în prealabil de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene”, precizează Ministerul de Externe de la Chișinău.

Precizăm că sâmbătă, după mai multe discuții în contradictoriu în Comisia Electorală Centrală, nu s-au găsit suficiente voturi pentru majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare de la 139 la 162 de secții, fapt care a generat nemulțumiri și proteste.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a somat Comisia să-și revizuiască decizia prin care s-a opus deschiderii mai multor secții de vot peste hotarele țării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: