image
Sursa foto: flickr.com

Câtă cafea ai voie să bei pe zi: La ce riscuri te supui dacă depășești limita

Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii examinează relația potențială dintre consumul de ceai și cafea la mijlocul vârstei și riscul de a dezvolta demență mai târziu în viață.

Ceaiul și cafeaua sunt băuturi consumate la scară largă, la nivel global, și sunt bogate în compuși bioactivi din plante. S-a descoperit că consumul regulat de cofeină scade nivelul de amiloid-β și neuroinflamația, precum și îmbunătățește funcția cognitivă la modelele animale.

Studiile observaționale care investighează legătura dintre consumul de ceai și cafea și riscul de demență au produs rezultate inconsistente. În timp ce unele studii au arătat că consumul crescut de ceai și cafea, în combinație sau separat, poate fi corelat cu un risc mai scăzut de demență, alte studii nu au raportat această asociere.

În acest studiu, citat de Playtech, cercetătorii investighează potențiala corelație dintre consumul de ceai și cafea în timpul vârstei mijlocii și riscul ulterior pe termen lung de a dezvolta boala Alzheimer (AD), deficiența cognitivă ușoară (MCI) și demența de orice cauză.

Studiul HUNT a fost realizat în patru anchete din 1984. Studiul HUNT4 a inclus o investigație specifică privind îmbătrânirea, cunoscută sub numele de HUNT4 70+.

Pentru studiu au fost recrutate persoane cu vârsta de 70 de ani sau peste, indiferent dacă locuiesc în comunitate sau în unități de îngrijire pe termen lung. Participanții de la HUNT2 au fost recrutați între 1995 și 1997 și au participat ulterior la studiul HUNT4 70+ între 2017 și 2019.

Un chestionar autoraportat a fost utilizat pentru a evalua consumul de ceai și cafea în timpul HUNT2. Participanții au fost instruiți să își înregistreze consumul zilnic de cafea fiartă, ceai și diferite tipuri de cafea.

Rezultatul principal al studiului a fost starea cognitivă la HUNT4, care a fost evaluată la 22 de ani după evaluarea expunerii. Diagnosticul de MCI și demență a fost pus folosind criteriile manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale, ediția a cincea (DSM-5).

Rezultatele studiului arată că consumul de patru până la șapte căni de cafea fiartă în fiecare zi a crescut riscul de MCI, în timp ce consumul de șase sau mai multe căni de cafea fiartă în fiecare zi a fost asociat cu un risc mai mare de AD. Nu a fost găsită nicio corelație între riscul de MCI sau AD și consumul altor tipuri de cafea.

Cafeaua fiartă a fost asociată cu un risc crescut de demență în rândul femeilor și celor fără gena ApoE4, în timp ce alte tipuri de cafea au fost legate de un risc mai scăzut de demență la bărbați. Nu a fost observată nicio asociere între consumul de ceai și riscul de a dezvolta demență.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina potențiala corelație dintre consumul de cafea, riscul de demență, tipul de cafea, sexul și statutul de purtător ApoE4.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: