image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

„Pomul discordiei”: Cum a ajuns noul pavaj din centrul capitalei subiectul cel mai disputat al chișinăuienilor // VIDEO

Chișinăul fierbe în comentarii atât în stradă, cât și în spațiul virtual. Societatea discută acum despre „Pomul Vieții”, aplicat pe pavaj în partea de jos a Străzii pietonale Eugen Doga. Imaginile publicate de primarul Ion Ceban, care ar fi unul dintre promotorii acestei lucrări, au stârnit reacții imediate.

Mulți locuitori salută ideea, dar internauții întreabă dacă e bine să călcăm în picioare brandul „Pomul Vieții”. O altă problemă este că Primăria a decorat strada fără avizul Consiliului național al monumentelor istorice.

„Pomul Vieții”, aplicat în pavaj, a trezit nedumerirea internauților. Unii sunt de părere că locul ales pentru un astfel de simbol este nepotrivit.

Toate lucrările desfășurate cu atâta bravură haiducească în Centrul istoric al Chișinăului sunt ilegale. Legea impune avizarea obligatorie la Consiliul Național al Monumentelor Istorice a oricărui proiect de intervenție în Centrul istoric.

„Îmi pun întrebarea dacă e bine să călcăm în picioare brandul de țară, să-l tăvălim așa, pe jos? Cei care au lucrat la brandbook au fost întrebați ce cred despre această utilizare?”, a scris pe Facebook Natalia Efros, specialistă în comunicare.

În contextul utilizării acestuia pe Bulevardul Grigore Vieru din Chișinău, Agenția de Investiții nu a fost consultată. „Pomul Vieții” este o marcă înregistrată în Moldova și majoritatea statelor europene. „Pomul Vieții” este un simbol, care și-a luat identitatea din scoarțele tradiționale moldovenești.

„Chișinăul, campion provincial la kitsch... Știut lucru, despre gusturi nu se discută. Dar nici chiar așa!”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Ion Sturza.

Pietonii, pe care i-am întâlnit, spun că le place ideea.

Lucrările de construcție și reparație sau orice alt proiect de intervenție în Centrul istoric al Chișinăului impune avizarea obligatorie la Consiliul Național al Monumentelor Istorice, spun experții.

„În zona centrală e obligatoriu ca să fie avizul Consiliului”, a spus Sergiu Borozan, președintele Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice.

„Nu-i pentru prima oară când autoritatea publică locală face lucrări în nucleul istoric fără avizul Ministerului Culturii. Conform legii, orice lucrare în nucleul istoric se face cu avizul ministerului, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul primăriei și după mine asta-i cel mai grav”, a menționat președinta Asociației Obștești „Save Chișinău”, Anetta Dabija.

Directorul general adjunct al Agenției guvernamentale Invest Moldova declară că responsabilii din Primărie nu au solicitat permisiune pentru a folosi brandul național în scopuri arhitecturale.

„Cu siguranță Primăria nu a solicitat dreptul de a utiliza acest brand. Imprimarea unde acest brand poate fi călcat cu picioarele sau imprimarea pe unele porțiuni plate nu este permisă”, a adăugat Ion Iordachi, directorul general adjunct al Agenției Invest Moldova.

Reacția lui Ion Ceban a fost publicată pe Facebook.

„Ne bucurăm să putem atrage atâta atenție prin promovarea brandului de țară - Pomul Vieții, chiar în centrul Chișinăului. Acest loc va atrage mulți vizitatori. Acest simbol este al neamului și este pentru oraș și toți oamenii”, a spus primarul Ion Ceban.

Potrivit lui Ion Ceban, lucrarea face parte din Proiectul de modernizare a Pietonalei Eugen Doga, pe care Primăria îl realizează împreună cu o agenție de cooperare turcească.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: