image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

O profesoară din Anenii Noi vrea să tranforme casa bunicilor, veche de peste 70 de ani, în atracție turistică // VIDEO

Satul Geamăna ar putea să devină punct de atracție pentru cei pasionați de istorie și tradiții. O profesoară din localitate, Ludmila Coiman, vrea să transforme casa părintească, veche de peste 70 de ani, într-o pensiune.

Deși locuința nu este încă pregătită corespunzător, acolo stau temporar refugiați din Ucraina.

„Locul acesta a fost cumpărat de la niște evrei din sat, după război. În acest loc era casa evreilor. Mai era, cum se spune la sat, sărăieșe pentru păsări. Noi am demolat-o pentru că am început o construcție nouă, dar casa este cu temeinicul cum a fost ea. Noi puțin ce am schimbat”, relatează Ludmila Coiman, profesoară din satul Geamăna, raionul Anenii Noi.

Ludmila Coiman ne-a mărturisit că locuința a fost reconstruită de către bunicii ei în anii 1946-1948. Multe lucruri femeia le-a păstrat cu acuratețe și abia aștepta ca să le aranjeze din nou în casa părintească.

„Am scos totul din casă și le-am depozitat la mine. Nu am aruncat nimic. În casă este totul de la bunica mea cusute, țesute. Numai paturile sunt noi. În rest este tot ceea ce a aparținut bunicii mele. Și dulap, și covoare de pe pereți și țolurile de pe jos”, adaugă aceasta.

Deși ideea de a crea în acest loc o pensiune i-a venit în 2021, Ludmila Coiman mai are mult de lucru pentru a-și realiza visul. Casa a primit primii vizitatori în aprilie 2022, aceștia fiind șapte refugiați din Ucraina.

„Domnul primar ne-a sunat și ne-a întrebat dacă suntem disponibili și dacă putem să primim la gazdă . Nici nu a fost întrebarea dacă să ne mai gândim. Noi am făcut toate cele necesare ca ei să aibă condiții, pentru că noi nu eram pregătiți. Am adus și veselă și plită, tot tot”, explică profesoara.

Femeia ține mult la lucrurile păstrate. Unele dintre acestea sunt două rochii ale bunicii.

„Nu știu dacă mai este acum așa material, dar în toate rochiile bunicii mie îmi plăcea să mă îmbrac, să mă gătesc înaintea oglinzii. Altă una din ele s-a păstrat”, mai spune femeia.

Femeia are și un îndemn pentru cei care își lasă casele, mergând în căutarea unui trai mai bun.

„Eu aș dori ca să se întoarcă la ceea ce am moștenit de la părinții noștri, de la bunici și să transmitem mai departe nepoților noștri, strănepoților”, punctează Ludmila Coiman.

Noutăţile partenerilor

comentarii: