image
Sursa foto: Getty Images

Transferurile de peste 100 de milioane de euro vor rămâne o amintire: Anunțul experților italieni

Transferurile de peste 100 de milioane euro, care au marcat ultimele perioade de mercato din fotbalul internaţional, vor fi ”o veche amintire” după criza economică generată de pandemia de coronavirus, consideră economistul italian Marco Bellinazzo, într-un interviu acordat agenţiei EFE.

Aceasta este şi opinia comună a conducătorilor cluburilor din Serie A, care prevăd că următoarele sesiuni de mercato vor fi dominate de schimburile de jucători şi mai puţin de transferuri de milioane de euro.

O schimbare radicală în fotbal, care a înregistrat o creştere ameţitoare a valorii jucătorilor de top înaintea actualei crizei sanitare.

Preţurile fotbaliştilor au luat-o practic razna după ce Paris Saint-Germain a plătit clauza de reziliere a contactului brazilianului Neymar cu FC Barcelona, în valoare de 222 milioane euro, în vara lui 2017, însă tranzacţiile de acest gen vor fi ”o veche amintire”, a spus Bellinazzo, economic şi jurnalist la publicaţia italiană ”Il Sole 24 Ore”.

După operaţiunea Neymar-PSG, urmată la doar câteva zile mai târziu de achiziţionarea de către clubul parizian a noului star al fotbalului francez Kyilian Mbappe, pentru un total de 180 milioane euro, fotbalul a înregistrat o reacţie în lanţ, care s-a transformat în transferuri regulate pe sume uriaşe de bani.

Astfel, FC Barcelona a plătit mai mult de 100 milioane euro pentru francezii Ousmane Dembele şi Antoine Griezmann, precum şi pentru brazilianul Philippe Coutinho. Atletico Madrid a cheltuit 127 milioane euro pentru a-l aduce pe portughezul Joao Felix de la Sporting Lisabona.

Juventus a doborât toate recordurile din fotbalul italian, plătind 112 milioane euro clubului Real Madrid în schimbul starului Cristiano Ronaldo.

”Balonul generat de transferul lui Neymar la PSG va exploda. Inflaţia văzută pe piaţa transferurilor după această operaţiune va fi o amintire îndepărtată. Va fi dificil să vezi din nou astfel de cifre.

O sută de milioane pentru Dembele nu se vor mai plăti niciodată. CIES estimat recent o pierdere a valorii jucătorilor de cel puţin 30%. Dacă toate cluburile trebuie să îşi revizuiască conturile, cu greutate vom mai vedea aceste cheltuieli”, a adăugat Bellinazzo.

Această scădere de preţuri ar putea avea consecinţe grave pentru cluburi italiene precum Juventus, care a investit masiv în ultimii ani pentru a impulsiona creşterea mărcii sale şi pentru câştigarea Ligii Campionilor, un trofeu pe care nu l-a mai obţinut din 1996.

”Fotbalul european a ajuns la o cifră de afaceri de 21 miliarde euro, după ce în 2000 abia depăşea 11 miliarde. Anumite cluburi, precum Real Madrid şi FC Barcelona şi-au multiplicat de zece ori facturile.

Sectorul va continua să crească, în special printre granzii Europeni, chiar dacă mai lent faţă de perioada trecută”, a mai estimat economistul italian.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: