image
Sursa foto: Jurnal.md

CSP a aprobat Regulamentul privind procedura de evaluarea a performanțelor procurorului general

UPDATE 15.35 // Mariana Alexandru este membrul desemnat din partea Consiliului Superior al Procurorilor în componența Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General.

----------------------------

Consiliul Superior al Procurorilor a decis în ședința de astăzi aprobarea Regulamentului privind procedura de evaluarea a performanțelor procurorului general.

Decizia a fost luată cu votul majorității membrilor ședinței, iar aceasta poate fi contestată în termen de 30 de zile.

Activitatea Procurorului General se evaluează prin următoarele criterii de evaluare:

-Calitatea planificării activității Procuraturii;

-Eficiența conducerii;

-Eficiența organizării procuraturii;

-Eficiența controlului instituțional;

Eficiența managementul riscurilor;

-Comportamentul și încrederea;

-Comunicarea internă și externă;

-Impactul de încredere și eficiență a managementului.

În cadrul procedurii de evaluare, comisia de evaluare va analiza și:

-Sistemul formalizat de management al Procuraturii (sistemul de management existent);

-Sistemul de management asumat de Procurorul General: strategiile și conceptele formalizate de management, politici manageriale, planuri de activitate, regulamente, instrucțiuni și ordine cu caracter managerial;

-Aplicarea practică a standardelor internaționale de conduită a procurorilor și bunele practici de management instituțional;

-Managementul operațional;

-Impactul managementului formalizat și a managementului operațional în raport cu indicatorii de performanță: eficacitatea realizării misiunii constituționale a Procuraturii, încrederea societății în Procuratură.

CSP a dispus inițierea procedurii de verificare în privința lui Alexandr Stoianoglo, la sesizarea președintei Maia Sandu. Aceasta ar urma să se desfășoare în paralel cu dosarul penal în care șeful suspendat al procuraturii este cercetat pe cinci capete de acuzare.

În cadrul Comisiei de evaluare urmează a fi delegați cinci mebri, câte unul din partea președinției, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor şi din partea Procurorului General.

Potrivit aceluiași regulament, propus consultărilor publice de CSP, calitatea de membru al comisiei de evaluare poate fi deţinută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, al managementului public, având experienţă de cel puţin 10 ani în domeniul de activitate profesională şi o reputaţie ireproşabilă.

Totodată, membrii comisiei de evaluare propuşi de Preşedintele Republicii şi Ministerul Justiţiei nu pot fi angajaţi în serviciul public, iar calitatea de membru al comisiei de evaluare nu poate fi deţinută de procurori în funcţie, nici de alte persoane aflate în subordinea Procurorului General. De asemenea, calitatea de membru al comisiei nu poate fi deținută de persoane care anterior au deținut calitatea de avocat sau reprezentant al Procurorului General, se află în relații de rudenie cu Procurorul General sau a deținut calitatea de concurent în cadrul procedurii de selectare a Procurorului General supus evaluării.

Amintim că procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe data de 5 octombrie.

Urmăriți ședința aici.

comentarii: