image
Sursa foto: AP

Dodon, criticat pentru declarațiile privind rezervele BNM; „Dacă Plahotniuc a furat un miliard, de ce el să nu o poată face”

Președintele Igor Dodon a atras un val de critici dure după ce a declarat că rezervele valutare de la Banca Națională a Moldovei trebuie să fie utilizate pentru economie. Șeful statului este acuzat de experți că dă dovadă de o lipsă crasă de profesionalism și de faptul că atentează la independența băncii centrale.

Igor Dodon a declarat aseară în cadrul unei emisiuni la N4 că o parte din rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei trebuie să fie redirecționate pentru reparația drumurilor și alte proiecte de infrastructură.

„Noi avem trei miliarde de dolari rezerva valutară a statutului. Acestea trei miliarde știți unde se află? Pe cont la Washington. Tot la americani stau. Hai să luăm o parte din banii aceștia și să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia”, a declarat Dodon.

Declarațiile șefului statului au provocat stupoare în rândul experților.

„Și asta spune un „doctor în economie”! Rezerva valutară a statului este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale. Axiomă. De ea, de rezervă, nu se atinge nimeni. Acest lucru este garantat prin independența BNM”, a reacționat fostul premier Ion Sturza.

„Vine locatarul președinției și împrăștie ceea ce nu-i aparține. Să știți, aceasta nu este o „idee” nouă. Cu așa aberații veneau și mentorii spirituali ai domnului Dodon din administrația lui Voronin. Mentori care și-au pus și ei osul la furtul miliardului! Realizat cu brio de Șor&Co. Ni se pregătește ceva în taină? După „operațiunea” cu AIC, nu m-aș mira! Hai că se poate și mai al dracului decât furtul miliardului. Totul la pachet”, a adăugat omul de afaceri.

Igor Dodon este acuzat că a uitat care a fost efectul miliardului dispărut de la BNM, în urma jafului secolului.

„Cu mâna proprie, Igor Dodon distruge mitul „Dodon - specialist în economie”. A zis „hai să mai scoatem un miliard din BNM”. Dacă Plahotniuc a furat un miliard, de ce Dodon să nu o poată face, se gândește el. Riscurile unei asemenea inițiative sunt clare unui tânăr absolvent de facultate. Ca să nu inventăm, ne putem uita la efectele unui alt miliard dispărut din BNM. Afară de asta, în această intervenție văd falsuri și atacuri în adresa partenerilor care nu au permis țării astea să falimenteze timp de 30 de ani (pentru că nu Rusia ne-a finanțat)”, a comentat și deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Citeşte mai mult despre

comentarii: