image
Sursa foto: lem-medicine.com

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Diabetului; 1 din 5 moldoveni nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge

Ziua mondială a diabetului este marcată anual la data de 14 noiembrie. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022 mai mult de 131 de mii de oameni din țara noastră aveau diabet zaharat, dintre care 19 367 de pacienți – dependenți de insulină.

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață activă, dacă își pot gestiona boala, spun specialiștii.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, cota diabetulului dintre toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolism este în jur de 48%. În ultimii trei ani, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de boală: de la 280,8 cazuri la 100 de mii de locuitori, în anul 2020, până la 409,9 cazuri la 100 de mii de locuitori, în anul 2022. Rata mortalității în 2022 a constituit 16,5 la 100 de mii de locuitori.

Datele Studiului STEPS privind prevalența factorilor de risc ai bolilor netransmisibile în Republica Moldova arată că una din cinci persoane din țara noastră nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge.

Dacă nu este ținut sub control, diabetul reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilității precoce: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, disfuncție sexuală, orbire, amputare a membrelor inferioare, etc.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova persoanele cu diabet, asigurate, beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice. Aceste servicii includ: testarea glicemiei la medicul de familie, realizarea analizelor, a examenelor profilactice la specialiști, tratament spitalicesc.

Pacienții cu diabet zaharat au acces gratuit la 14 denumiri comune internaționale de medicamente, în diverse forme farmaceutice și doze, inclusiv analogi de insulină și medicamente pentru prevenirea complicațiilor.

Totodată, aceste persoane beneficiază de o serie de dispozitive medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală: 11 tipuri de teste pentru aprecierea glicemiei, dintre care două modele gratuite, iar nouă compensate, opt tipuri de lanțete pentru determinarea glucozei în sânge, dintre care trei modele gratuite și cinci compensate, două tipuri de seringi sterile cu ac pentru insulină, dintre care un model gratuit și unul compensat, trei modele de ace pentru stilou injector de insulină, dintre care unul gratuit, iar două compensate. Din surse centralizate, copiii cu diabet sunt asigurați cu dispozitive și consumabile pentru administrarea insulinei.

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, iar diabetul de tip 2 poate fi evitat prin respectarea recomandărilor medicilor, alimentație sănătoasă, hidratare, evitarea zahărului și a grăsimilor, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și a tensiunii arteriale sub control.

Datele OMS arată că aproximativ 422 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet, iar 1,5 milioane de decese anual sunt din cauza acestei boli. Tema din acest an a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) subliniază necesitatea asigurării unui acces echitabil la îngrijire esențială pentru cetățeni și creșterea conștientizării privind modul în care persoanele cu diabet pot reduce riscul complicațiilor generate de această boală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: