image
Sursa foto: Jurnal.md

Iurie Reniță: „Reunirea Republicii Moldova cu România este aceeași integrare europeană într-un ritm accelerat”

Diplomatul și ex-deputatul Iurie Reniță, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că reunirea Republicii Moldova cu România este aceeași integrare europeană într-un ritm accelerat.

„Când umbrela securității și deja zona de securitate și de prosperitate îți stă imediat aici, faceți pasul și mișcați, reunirea nu este un dușman, este aceeași integrare europeană într-un ritm accelerat, mult mai rapid și avantajele sunt indubinabile. O să stăm și o să-l ascultăm pe Lavrov cu amenințări în fiecare zi. Fraților, trebuie să avem o abordare tranșantă. Din zona gri și de insecuritate în care suntem o să fim mult și prin comunități diferite și prin altele. Vă asigur că în România sunt suficiente personalități și persoane care sunt deschise și declarația cu ocazia a 100 de ani a lăsat poarta deschisă și clară. Haideți să vedem și această soluție, ea este integrare europeană și rapidă și benefică,” a declarat Reniță

Tot în acest context, ex-ambasadorul R.Moldova în SUA, Igor Munteanu, a spus că a venit timpul în care parlamentul României și al Republicii Moldova trebuie să promoveze mult mai activ conceptul de integrare.

„Sunt spații de integrare cu România care vor aduce doar beneficii pentru cetățenii din Republica Moldova. Este vorba despre vămi comune. Este vorba despre polițe de asigurare. Este vorba despre spațiul în care cetățenii pot să circule ca să ia împrumuturi pentru spațiul de afaceri. Este vorba de instituții noi. Eu cred că a venit timpul în care parlamentul României și al Republicii Moldova trebuie să promoveze mult mai activ acest concept de spații comune de integrare”, a menționat Munteanu.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova și României se vor reuni sâmbătă, la Chișinău. La finalul ședinței, cele două legislative vor adopta o declarație comună.

Noutăţile partenerilor

comentarii: