image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Medicii avertizează: Covid încă nu a atins apogeul în Moldova! Ce e mai rău încă urmează

Persoanele de sex masculin, care au trecut prin COVID și s-au externat, sunt rugate de medici să doneze plasmă convalescentă pentru tratamentul pacienților proaspăt infectați cu simptomatică severă. Un apel în acest sens a lansat joi seară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, șeful Departamentului anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belâi.

Bărbații trecuți prin COVID, dispuși să doneze plasmă pentru salvarea altor bolnavi, sunt rugați să se adreseze la Centrul Național de Hemotransfuzie de pe strada Academiei 11 din Chișinău.

Potrivit lui Adrian Belâi, tratajmentul celor infectați cu plasmă convalescentă este aplicat în întreaga lume. El a precizat că anume bărbații care s-au tratat de COVID sunt așteptați la Centrul Național de Hemotransfuzie.

„Anumiți anticorpi specifici sunt mai frecvent întâlniți la doamne, de aceea, pentru a se evita orice risc, se recomandă donarea doar din partea bărbaților”, a explicat doctorul.

Pe de altă parte, invitații emisiunii au condamnat campania de intoxicare a opiniei publice cu falsuri mediatice despre inexistența COVID-19 - falsuri care slăbesc vigilența populației și încrederea în sistemul medical.

„Vreau să-i rog pe cei care nu cred că există COVID să nu-i inducă în eroare pe ceilalți și să nu îi pună în pericol. Măcar din compasiune față de pacienții din Terapie Intensivă, care se zbat între viață și moarte, din compasiune față de medicii care lucrează până la epuizare. Aceste aberații, la limita lipsei de discernământ, par a fi răspândite coordonat. Cineva își dorește haos în societate”, a menționat șeful Clinicii Universitare Reanimare, Victor Cojocaru.

„Noi deja avem pacienți care refuză tratamentul pentru că se tem de cipuri. Mental, par oameni sănătoși. Strigă la noi să nu-i cipizăm și să nu le introducem nimic... Dar, după ce îl tratăm, își cer scuze”, a menționat doctorul.

Potrivit lui Cojocaru, momentan, la Spitalul Clinic Republican, în Secția Terapie Intensivă, sunt internați 5 preoți care au neglijat restricțiile și măsurile de protecție impuse de autorități.

Alți slujitori ai Bisericii sunt internați în Terapie Intensivă la Institutul de Medicină Urgentă, a spus Adrian Belâi. În opinia doctorului, aceste infectări pot fi puse pe seama deciziei de organizare a Paștelui Bajinilor la data de 7 și 8 iunie, dar și pe seama „altor sărbători religioase care impun o comunicare mai strânsă cu enoriașii”.

„Când ajung la Terapie Intensivă, le vine și revelația că virusul există”, a menționat Belâi.

El a reiterat că apogeul pandemiei în Moldova încă nu a fost atins și că ce e mai rău încă urmează să se întâmple: „Nu suntem încă pe valul real! Suntem în urcare. Vârful abia urmează să fie atins”.

În context, cei doi medici prezenți la emisiune au spus că spitalele din Chișinău mai au o rezervă, dar nu se știe dacă aceasta va fi suficientă pentru a putea face față „valului real”.

În ceea ce privește eficiența tratamentului anti-COVID, Adrian Belâi a spus că încă nu pot fi făcute studii științifice despre modul în care se recuperează organismul uman după COVID: „În mod sigur vă pot spune că mulți pacienți cu COVID vor avea consecințe de durată, iar aceasta este o provocare pe termen lung a sistemului medical”.

Belâi a spus că în cazul apariției unui vaccin eficient contra COVID este dispus să vină în platoul emisiunii „Cabinetul din Umbră” și să și-l administreze în direct, pentru a combate toate speculațiile lansate în spațiul public despre ciparea prin vaccinare.

„Vaccinurile au salvat omenirea! Dacă nu erau, lumea demult nu mai exista”, a menționat, la rândul său, doctorul Victor Cojocaru.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: