image
Sursa foto: Jurnal.md

Procuratura Anticorupție: Dosarul fraudei bancare în care este învinuit Plahotniuc, tergiversat la Curtea de Apel

Procuratura Anticorupție informează că dosarul în care fostul lider PD, controversatul afacerist Vladimir Plahotniuc, este învinuit de particpare la frauda bancară, este tergiversat de către magistrații Curții de Apel Chișinău.

Ședința de judecată care urma să aibă loc astăzi a fost amânată până la 4 aprilie, curent.

„La Curtea de Apel Chișinău continuă aceleași metode de tergiversare a examinării demersului privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „frauda bancară”. Contrar poziției Procuraturii Anticorupție privind examinarea cauzei cu celeritate, în ședință de judectă fixată pentru 06 martie 2023, referitor la examinarea recursului împotriva încheierii din 17 noiembrie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana prin care a fost autorizată finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir, a fost suspendat examinarea recursului până la 04 aprilie 2023, ora 11:00, din motivul admiterii cererii apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra art. 305/1 alin. (4) din Codul de procedură penală”, anunță Procuratura Anticorupție.

Amintim că Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor.

Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane de dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

În cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: