image
Sursa foto: jurnaltv.md

VIDEO // Opulență la cimitirul din Soroca; Cu ce au venit romii la mormintele răposaților

Pentru unii Paștele Blajinilor a fost un prilej de a-i pomeni pe răposați și pentru reculegere, iar pentru alții - o cursă a exceselor și a ofrandelor din belșug pe morminte. Este imaginea cimitirelor din Soroca. Oamenii au adus la locul de veci al apropiaților bucate alese, printre care carne de somon, fructe exotice, torturi şi băuturi fine. Unii dintre ei spun că, în acest an, au cheltuit mai puțini bani pe pomeni. Chiar și așa, au recunoscut că au scos din buzunare sute de euro pentru daruri și bucate.

Romii de la Soroca şi-au umplut genţile cu bucate şi pomeni şi au venit dis-de-dimineaţă la cimitir, pentru a-i comemora pe răposați așa cum se cuvine.

Ajunși la mormintele celor apropiați, romii au adus cu ei mai puține pomeni. În schimb, au întins mese copioase de pe care nu au lipsit plăcintele și sarmalele tradiționale, carnea, dar și bucate exotice.

La fel ca și în anii precedenți romii au adus vin de casă, vin spumant, divin, vodka sau bere.

Dacă în anii precedenți romii au dat de pomană obiecte din aur, electrocasnice şi veselă scumpă, de această dată darurile au fost mai modeste. Deși ei spun că au cheltuit mai puțini bani decât în anii precedenți, totuși aceștia au recunoscut că au scos din buzunare și sute de euro.

Potrivit tradiţiei, în această zi, romii îşi dădeau de pomană unul altuia bijuterii din aur şi galbeni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: