image
Sursa foto: jurnal.md

Noi mărturisiri de la Institutul Oncologic: „Ştiind că într-un spital există focar, de ce nu aţi oprit migraţia medicilor?”

La Institutul Oncologic ar fi mai mulţi angajaţi infectaţi cu COVID-19, decât ne-a informat directoarea Larisa Catrinici. Virusul s-ar fi răspândit, în mare parte, din cauza că unii doctori ar fi lucrat prin cumul şi la alte spitale, unde au fost confirmate focare de infecție. „Ştiind că într-un spital există un focar, de ce nu aţi oprit migraţia medicilor?”, întreabă un lucrător medical direcţia Institutului şi Ministerul Sănătăţii.

În mesajul venit pe adresa Jurnal.md, după ce pe site a fost publicat articolul cu răspunsul directoarei Institutului Oncologic, Larisa Catrinici, se conţin mai multe informaţii care descriu situaţii de înbolnăviri în rândul angajaţilor spitalului Oncologic. Contactând unul cu altul, aceştia ar fi pus în pericol viaţa şi sănătatea pacienţilor bolnavi de cancer, dar şi a personalului medical şi a familiilor acestora, menţionează persoana care a cerut să nu-i dăm numele.

Sursa afirmă că vineri, 8 mai 2020, la IMSP Institutul Oncologic ar fi fost testaţi pozitiv de COVID-19 încă doi doctori. Unul dintre ei ar fi din secţia Gastrologie. Alţi lucrători din această secţie ar avea şi ei acum simptome specifice noului coronavirus. Cel de-al doilea doctor confirmat pozitiv de COVID-19 ar fi angajat în secţia Proctologie, dar acesta ar mai fi lucrat şi la Spitalul „Sfânta Treime”, scrie sursa. Amintim că, recent, la „Sfânta Treime”, mai mulţi lucrători medicali au fost confirmaţi pozitiv de Covid-19.

Alte 7 cazuri pe care le-ar fi ascuns şefii spitalului

Cu o săptămână în urmă, se scrie în mesaj, în Centrul Consultativ Diagnostic (policlinica Institutului) ar fi fost testate pozitiv tocmai şapte cadre medicale, angajaţi în secţia Radiologie, etajul patru. Majoritatea dintre ei ar fi lucrat, prin cumul, şi la „Sfânta Treime”, spune sursa. Până acum, din câte cunoaştem, această secţie nu a fost plasată în carantină. La solicitarea noastră, Directoarea Institutului Oncologic, Larisa Catrinici, ne-a informat doar despre o singură persoană care a fost diagnosticată pozitiv săptămâna trecută în policlinică. Alte trei persoane au fost plasate în carantină, ne informa directoarea, fără să ne spună dacă acestea au fost sau nu testate.

„Ei toţi făceau gărzi acolo (la „Sfânta Treime”). De luni s-a aflat că sunt pozitivi. Acum sunt pe buletin”, ne informează sursa referitor la lucrătorii medicali din policlinica Institutului Oncologic care ar fi fost testaţi pozitiv şi despre care Larisa Catrinici nu ne-ar fi spus.

„Nu se ia nicio măsură. Nimeni nu ştie cum să procedeze cu pacienţii. Unicul lucru ce s-a făcut, e că asistenta superioară a avertizat celelate asistente să nu le spună pacienţilor că sunt cazuri pozitive. Altceva nimic! Cum să reacţionăm mai departe? Ce trebuie de făcut? Cine intră în carantină? Nimic! Ce-i de făcut cu pacienţii care au fost în contact unul cu altul? Sunt pacienţi care pot fi izolaţi, pentru că starea lor de sănătate nu e gravă pentru a-i ţine în spital. Nimic! Nimeni nu informează personalul medical, vineri am aflat din alte surse”, bate alarma angajatul.

Poziţia direcţiei rămâne neschimbată

L-am telefonat pe vicedirectorul Institului Oncologic, Corneliu Prepeliţă, ca să ne spună dumnealui ce e adevărat şi ce e fals din informaţiile care au parvenit din instituţie, prin comparaţie cu răspunsul directoarei pe care l-am primit noi. Domnul Prepeliţă s-a arătat indignat că îl sunăm pe numărul său privat şi nu a dorit să ne vorbească.

La prima şi singura întrebare care a răspuns: dacă este adevărat că în Institut ar fi mult mai mulţi bolnavi de COVID-19 decât ne-a răspuns directoarea prin solicitare, vicedirectorul a afirmat că adevărul e aşa cum ni l-a prezentat Larisa Catrinici și că la Institutul Oncologic n-ar fi alţi angajaţi infectaţi. „Cum a spus doamna directoare, aşa şi este. Nu ştiu de unde aţi luat informaţia asta. E absolut incorectă informaţia dumneavoastră. Nu este adevărată, absolut incorectă informaţia!”, ne-a spus vicedirectorul Corneliu Prepeliţă şi a întrerupt convorbirea.

Un doctor confirmă că a fost testat pozitiv

Afirmaţiile vicedirectorului Corneliu Prepeliţă se bat cap în cap cu afirmaţiile unui alt doctor, care a aflat vineri dimineaţă că a fost testat pozitiv, ori, Prepeliţă a afirmat sâmbătă că în spital nu sunt alţi lucrători medicali care au fost testaţi pozitiv de Covid-19 decât cei despre care ne-a informat directoarea.

Angajat prin cumul în secţia de Proctologie a Institutului Oncologic, medicul testat pozitiv ne-a spus că acum este internat în spital, dar se simte bine. A mai spus că a informat direcţia spitalului Oncologic din momentul în care a început să se simtă rău şi că a ţinut mereu legătura cu şefii. Iar vineri, când i-au venit rezultatele testului, i-a anunţat imediat. La acel moment, când s-a îmbolnăvit, a spus el, era în concediu la Spitalul „Sfânta Treime”, unde mai lucrează. Ultima zi în care a activat la spitalul Oncologic, a spus doctorul, a fost ziua de 5 mai. Începând cu 6 mai, a scris cerere de concediu şi la acest spital, a mai spus medicul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: