image
Sursa foto: Profimedia

Decizia fără precedent care ar putea revoluționa fotbalul! Unde s-a interzis lovirea intenționată a mingii cu capul

Federaţia Engleză de Fotbal (FA) a primit aprobarea să experimenteze în sezonul viitor interzicerea lovirii intenţionate a mingii cu capul la nivel U12, a anunţat luni FA, care încearcă să atenueze potenţialele riscuri de apariţie a demenţei, scrie Reuters.

Dacă experimentul va avea succes, va fi luată în calcul eliminarea completă a lovirii intenţionate a mingii cu capul începând din sezonul 2023-2024. Federaţia Engleză a emis deja îndrumări pentru a restricţiona sau a elimina lovirea mingii cu capul în timpul antrenamentelor.

Experimentul a fost aprobat de International Football Association Board (IFAB), garantul regulilor jocului de fotbal.

"Scopul a fost de a ajuta la atenuarea oricăror riscuri potenţiale care ar putea fi legate de lovirea mingii cu capul, inclusiv accidentările cauzate de contactul cap-cap, cot-cap sau cap-sol", a indicat FA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

FA a menţionat că este vorba de "o abordare prudentă a jocului", "în timp ce continuă cercetările în acest domeniu".

Mai multe studii au făcut legătura între lovirea mingii cu capul şi leziuni cerebrale de durată, problema ajungând în prim-plan de când s-a aflat că cinci jucători ai echipei Angliei, câştigătoare a Cupei Mondiale din 1966, suferă de demenţă.

O companie de software care a lucrat cu cluburi din Premier League a dezvoltat un program de antrenament în realitate virtuală în încercarea de a găsi o soluţie pentru a depăşi impactul dăunător al lovirii mingii cu capul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: