image
Sursa foto: jurnal.md

Fost ministru: RM riscă să piardă 6 miliarde de lei finanțare externă; „Dacă nu acționăm, riscăm să ajungem ca în anii 90”

Alegeri anticipate și un Guvern responsabil este unica posibilitatea de a opri criza economică și a ajuta oamenii în aceste timpuri, susține fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță.

Natalia Gavriliță spune că Republica Moldova riscă să ajungă ca în anii 90, dacă nu se întreprind acțiuni imediate.

Actualul Guvern în plină pandemie a propus măsuri cu mecanisme complicate de accesare pentru întreprinderi și cu impact redus pe timp de criză. Dar a crescut semnificativ programele livrate anume în campania prelectorală. Mai mult ca atât Guvernul în acest timp nu a putut demonstra capacități de implimentare nici măcar pentru măsurile propuse, doar 10 % din bugetul pentru aceste măsuri fusese executate la sfârșitul lunii septembrie”, a declarat Gavriliță în cadrul unui briefing.

Fosta ministră a Finanțelor menționează că conform sondajelor întreprinderilor, în special a celor mici și mijlocii, arată că peste 30 % din antreprenori se așteaptă să falimenteze în primăvara anului 2021.

O parte din locurile de muncă și economiile pierdute nu vor mai putea fi recuperate. Intrăm într-un nou an cu o moștenire grea. Dacă nu acționăm acum riscăm să ajungem la o situație dificilă ca în anii 90”, susține Natalia.

Gavriliță spune că în actuala situație din Parlament, coaliția dintre PSRM și partidul Șor pune în pericol finanțarea din partea partenerilor externi.

Partenerii externi, nici FMI nici alți parteneri nu vor crede că o majoritate care include unul din hoții jafului miliardului poate să implimenteze reforme de combatere a corupției și bună guvernare. Aceasta înseamnă că în bugetul propus nu vor veni aproximativ șase miliarde de lei din finanțare externă. În aceste condiții ne putem trezi la mijlocul anului viitor ca Guvenul să fie în incapacitate de plată”, punctează Gavriliță.

Deputatul PAS Radu Marian a declarat că partidul din care face parte va înainta patru amendamente pentru politica bugetar fiscală în domeniul economic. Printre acestea se numără aplicarea cotei zero la impozitul pe venitul reinvestit pentru întreprinderile micro, cu până la nouă angajați. În opinia parlamentarilor PAS, această măsură îi va ajuta pe cei mai vulnerabili agenți economici și îi va stimula să-și mențină angajații, să investească în afaceri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: