image
Sursa foto: azernews.az

Raport FMI despre RM: Aplicarea legii penale trebuie să fie direcționată mai eficient către corupția la nivel înalt // DOC

Republica Moldova continuă să sufere din cauza corupției semnificative și a vulnerabilități de guvernanță, se arată în Raportul de Țară pentru țara noastră publicat, astăzi, de Fondul Monetar Internațional.

Potrivit raportului care se referă la situația de până în decembrie 2020, vulnerabilitățile de guvernanță sunt destul de pronunțate în domeniile statului de drept, anticorupție, domeniul combaterii spălării banilor și combaterii finanțării terorismului.

Totodată, alte domenii precum administrația fiscală, guvernanța băncii centrale și supravegherea sectorului financiar au prezentat unele progrese bune în atenuarea acestor vulnerabilități, accentuează FMI.

Potrivit instituției internaționale, statul de drept slab în Moldova reprezintă factor de descurajare pentru investițiile străine directe și dezvoltarea sectorului privat.

„Investigațiile de corupție sunt concentrate pe cazuri mici de corupție și cetățeni simpli, mai degrabă decât pe funcționari publici, în timp ce unele tipuri de corupție, precum delapidarea, nu este urmărită în mod adecvat. Eforturile de aplicare a legii penale trebuie să fie mai bine direcționate către corupția la nivel înalt cu aplicarea de sancțiuni disuasive”, se mai arată în raport.

Amintim că o echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ruben Atoyan, a purtat din sediul FMI la Washington discuții la distanță cu autoritățile Republicii Moldova privind un nou program economic susținut de FMI. Negocierile au avut loc în perioada 7 - 24 iulie, 2020.

Noutăţile partenerilor

comentarii: