image
Sursa foto: Shutterstock

Experții WatchDog explică ce înseamnă sancțiunile impuse Federației Ruse și care este scopul lor

În rezultatul escaladării războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a impus un set de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei. Aceste măsuri au un impact semnificativ atât asupra economiei ruse, cât și asupra economiilor statelor membre UE. Sancțiunile la care s-a aliniat ulterior și Republica Moldova vizează sectoare cheie ale Rusiei, între care cel financiar, energetic și de apărare. Ce înseamnă în realitatea aceste sancțiuni și care este scopul lor au încercat să explice într-un studiu experții WatchDog.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei ca răspuns la războiul împotriva Ucrainei. Acestea vin în completarea măsurilor impuse Rusiei încă din 2014 ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk. Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice, sancțiuni economice și măsuri privind vizele. Sancțiunile vizează și diferite persoane care sprijină sau finanțează acțiunile ce subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei sau beneficiază de pe urma acestor acțiuni.

Explicațiile experților comunității WatchDog: „Înghețarea activelor reprezintă o componentă crucială a sancțiunilor. Aceasta implică blocarea conturilor și activelor deținute de persoanele și entitățile vizate în băncile din UE. Au fost înghețate active în sumă totală de aproximativ 22 de miliarde de euro și circa 300 de miliarde de dolari - active ale Băncii Centrale ale Rusiei în statele UE și G7”.

Alte restricții vizează comerțul și blochează entitățile europene să vândă anumite produse Rusiei, în timp ce entităților ruse li se interzice să vândă anumite mărfuri în statele membre UE. Potrivit experților, lista produselor interzise a fost elaborată minuțios pentru a afecta în mod semnificativ economia rusă, evitând în același timp un impact negativ asupra țărilor care impun aceste sancțiuni. Începând cu februarie 2022, Uniunea Europeană a blocat exporturi către Rusia în valoare de peste 43,9 miliarde de euro și importuri de 91,2 miliarde euro.

Explicațiile experților comunității WatchDog: "UE a stabilit și un plafon al prețurilor pentru petrolul rusesc transportat pe mare, împreună cu Coaliția pentru Plafonarea Prețurilor. Rusia este nevoită să vândă petrolul cu 20-30% mai ieftin decât alte țări, iar încasările la bugetul rus au scăzut considerabil. Scopul acestui plafon, care poate fi ajustat în funcție de condițiile de piață, este de a limita veniturile Rusiei din exporturile de petrol și de a stabiliza prețurile globale ale energiei."

Alte sancțiuni țin de sectorul aviației. Aeronavele înregistrate în Rusia sau care sunt operate de entități rusești nu pot ateriza pe aeroporturile din UE și nu au voie să survoleze spațiului aerian al statelor membre. A fost interzis și exportul către Rusia a produselor și tehnologiilor legate de aviație și spațiu. De asemenea, Uniunea Europeană a exclus zece bănci din Rusia și patru din Belarus de la sistemul SWIFT. Această măsură împiedică instituțiile financiare vizate să efectueze sau să primească plăți internaționale. UE a înghețat și activele Băncii Naționale a Rusiei - 643 de miliarde de dolari. La sancțiunile economice contra Rusiei s-a aliniat și Chișinăul, în primăvara anului 2023.

Explicațiile experților comunității WatchDog: „Potrivit raportului Comisiei Europene, în 2022 rata de aliniere a Republicii Moldova la declarațiile și măsurile restrictive ale politicii externe și de securitate comune era de 54% și a crescut până la 78% în august 2023, când Chișinăul a expulzat 22 de diplomați ruși și 23 de angajați din serviciul tehnic, limitând cu două treimi personalul Ambasadei ruse”.

În concluzie, potrivit experții comunității WatchDog, sancțiunile UE împotriva Rusiei au scăzut cu 30% încasările din exportul de petrol și gaze. Banca centrală rusă a rămas fără sute de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, iar aviația este practic total izolată. Rubla se devalorizează în raport cu euro și dolarul, iar din această cauză se scumpesc toate produsele de import.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: