image
Sursa foto: jurnal.md

FOTOREPORTAJ: Holdingul lui Șor a ocupat două etaje în clădirea administrației Aeroportului; Ce a rămas după ce s-au evacuat

Holdingul controlat de fugarul Ilan Șor a ocupat doua etaje în clădirea administrației Aeroportului Internațional Chișinău care acum a revenit în proprietatea statului. Noua administrație a făcut astăzi un tur de presă, anunțând că toate bunurile Avia Invest urmează să treacă în gestiunea statului.

La primul etaj își avea sediu administrația așa-ziselor „magazine sociale”, iar la etajul doi avea birouri toată gruparea Șor. Chiar și mama vitregă a lui Ilan Șor avea un cabinet.

Săptămâna trecută, aceștia și-au strâns catrafusele - de la mobila de lux cu care erau dotate cabinetele, până la hârtia igienică.

Este o diferență evidentă dintre luxul de care a beneficiat gruparea Șor și ultimul etaj în care au activat simplii angajații, afirmă noul administrator adjunct al întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, Constantin Vozian.

„Etajul doi era ca un fel de „cabinet oval”. Mobilierul a fost evacuat, fiind invocat motivul că nu constituie bunuri ale concesionarului, ci bunuri ale holdingului. La etajul 1 unde era sediul „magazinelor sociale” erau bunuri precum macaroane, etc. care au fost evacuate din primele zile. Nu am fost împotrivă. Acum urmează să convenim amplasarea în birouri a angajaților Aeroportului. Urmează să oferim spațiu pentru chirie și Autorității Aeronautice Civile”, a declarat Constantin Vozian.

De cealaltă parte, vice-directorul Avia Invest, Arcadie Ciochină, susține că preluarea de către stat a Aeroportului este ilegală și că va fi dată în judecată de Avia Invest. Acesta a mai explicat că birourile erau date în chirie deputaților din Partidul Șor, precum și administrației „magazinelor sociale”.

„Din partea întreprinderii de stat ni s-a spus să eliberăm toate birourile. Fiecare întreprindere care a luat în chirie și-a adus propriul mobilier. În total, au fost vreo zece întreprinderi. (...) Avia Invest activează în continuare. Vor fi atacate în judecată toate deciziile luate”, spune Ciochină.

Acesta a adăugat că în infrastructura Aeroportului au fost investite „sume extraordinare” de bani.

„Au fost făcute lucrări care din anumite considerente nu pot fi date publiculuide către Aeroport și APP. S-au investit sume foarte mari de bani. Pista nouă s-a făcut de la zero. Se denigrează ceea ce a fost efectuat. S-a pus accent pe pista veche care în fiecare an se moderniza”, a mai spus vice-directorul Avia Invest.

Amintim că în noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre prin care Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Pe 28 martie 2023 s-au încheiat procedurile de transmitere și preluare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău ce se aflau în concesiunea SRL „Avia Invest”.

Președintele RM, Maia Sandu, a cerut astăzi instituțiilor de stat să se asigure că toate bunurile Aeroportului sunt inspectate, iar neregulile depistate sunt documentate. Potrivit președintei, în urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău în anul 2013, statul a pierdut venituri de circa 1,6 miliarde de lei.

șș
șș
șș
șș
șș
șș
șș
șș
șș
șș
șș
șș
șș

șș
bunuribunuri
șș
șș

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: