image
Sursa foto: jurnal.md

123 de antreprenori din RM au beneficiat de finanțare în valoare de 28 de milioane de euro ajutați de UE

123 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova au accesat credite de 28 de milioane de euro, beneficiind de garanții în valoare de 70%, puse la dispoziție de Uniunea Europeană, prin intermediul Grupului Băncii Europene de Investiții.

Datorită acestei facilități de garantare, IMM-urile au putut accede mai ușor la sursele de finanțare. În rezultat, întreprinderile au reușit să investească în utilaje, construcții și materie primă, beneficiind de dobândă preferențială, perioadă extinsă de rambursare și de reducerea semnificativă a cerințelor standard față de gaj.

Damiagro SRL este o întreprindere care produce grâu, porumb și floarea soarelui de mai bine de 16 ani. În tot acest timp, necesitatea de a face investiții în utilaje a fost esențială pentru creșterea capacităților de producere.

„Pe parcurs, am înțeles că este nevoie de a atrage surse de finanțare externe pentru a ne dezvolta continuu și am accesat câteva credite pentru procurarea tehnicii și utilajelor agricole, ceea ce ne ajută să mergem pe o tehnologie modernă de prelucrare a solului, respectiv, să obținem un produs de calitate, să fim mai competitivi pe piață”, a declarat Mihaela Belitei, contabilă în cadrul Damiagro SRL.

Cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul Grupului Băncii Europene de Investiții, afacerea de familie a putut beneficia de condiții îmbunătățite la accesarea creditelor, fiind nevoie de mai puține garanții.

De astfel de facilități au putut beneficia și alte întreprinderi mici și mijlocii din diferite domenii. Este și cazul Djofra-M SRL, o companie specializată în fabricarea plaselor din fibră de sticlă. Aceasta a accesat un credit în valoare de 250 de mii de euro pentru a cumpăra materialele necesare continuării procesului de producere.

„Noi lucrăm cu diferiți furnizori de materie primă. Din păcate, din Moldova doar 30% putem lua din materia primă care ar fi bună pentru produsul nostru, în rest noi tot importăm din Europa, China, Belarus, fostele țări CSI, Ucraina. A fost necesitate să plătim ceva în avans ca să rezervăm marfa pentru noi. Deci, efectiv, criza de materie primă era să ne oprească producerea, dacă noi nu achitam și nu rezervam ceva în avans. Așa că am fost nevoiți să apelăm la un credit”, povestește Natalia Groian, reprezentanta Djofra-M SRL.

Astfel, întreprinderea a accesat creditul, iar datorită garanțiilor oferite de Grupul Băncii Europene de Investiții a avut parte de condiții preferențiale, acordarea împrumutului fiind facilitată.

În rezultat, a fost posibilă păstrarea celor 160 de locuri de muncă și continuarea procesului de producere care risca să fie întrerupt din cauza lipsei de materie primă. Până la sfârșitul anului, compania intenționează să mai creeze 20 de locuri de muncă, întrucât planifică să diversifice producția.

„Noi dorim să ne extindem, pentru asta muncim, să dăm oamenilor de lucru și, totodată, să se cunoască unde este Moldova. Ne străduim să vindem peste tot unde este cerere. Mai mult de 95% din producție merge spre export în diferite țări ale Europei, foste țări CSI, avem cereri pentru Cipru și chiar Nigeria”, declară Natalia Groian.

Grupul BEI a semnat primele acorduri de garantare cu ProCredit Holding și băncile sale în 2017, pentru a sprijini împrumuturi în valoare de 100 de milioane de euro acordate IMM-urilor din Georgia, Moldova și Ucraina. Aceste garanții au fost finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Fondului de investiții pentru vecinătate în cadrul inițiativei EU4Business.

Noutăţile partenerilor

comentarii: