image
Sursa foto: Jurnal TV

Gemenele Adriana și Iana Tataroi, singurele în raion cu 10 pe linie la BAC: „Multă muncă! Nimic ieșit din comun”

Mare e mândria când ai acasă un absolvent cu zece pe linie la examenele de bacalaureat. Dar când ai doi astfel de absolvenți, bucuria nu are margini. Este și cazul familiei Tataroi din satul Tănătari. Gemenele Adriana și Iana Tataroi sunt singurele în tot raionul Căușeni cu patru de zece la examene.

Adriana și Iana și-au făcut studiile gimnaziale în satul de baștină, Tănătari, iar din clasa a X-a veneau zilnic la ore la Liceul „Alexei Mateevici” din Căușeni. „Multă muncă!”. Acesta este secretul elevelor de nota zece, pe care nu au ezitat să-l împărtășească într-un interviu acordat pentru Jurnal TV.

„Evident că am depus foarte mult efort, foarte des se întâmpla că studiam până seara târziu, nu era nimic ieșit din comun. Deja părinții noștri știau că lumina la noi în cameră este aprinsă până târziu, adică noi studiem. Dar nu pot spune că noi nu am avut timp liber, pentru că am știut să ne gestionăm corect timpul", recunosc proaspetele absolvente de liceu.

„Unde-s doi, puterea crește”, iar zicala le vine ca o mănușă. Tinerele relatează că s-au susținut și ajutat dintodeauna în procesul de învățare: „Noi ne ajutam reciproc, în caz că apărea o întrebare o dezbăteam împreună, adică uite tu ce crezi, eu ce cred și încercam să ajungem la un numitor comun și să găsim răspunsul corect și desigur că din acest punct de vedere ne-a fost mai ușor să învățăm pentru examene."

Adriana și Iana Tataroi au crescut cu bunica lor, părinții muncind în străinătate pentru a le oferi tot de ce au nevoie. Acest lucru însă nu le-a împiedicat să depună efortul necesar pentru a dobândi rezultate remarcabile. Părinții fetelor sunt acum nespus de mândri de reușitele lor.

„Nici ei nu s-au așteptat la astfel de rezultate, chiar dacă anterior ne spuneau că vom lua zece, dar noi cumva nu credeam. Evident, când le-am comunicat și lor rezultatele au rămas uimiți și s-au bucurat extrem de mult pentru noi și le mulțumim că ne-au susținut de-a lungul anilor și ne-au ajutat mereu când am avut nevoie. Din păcate, părinții sunt peste hotare, periodic revin acasă. Noi în mare parte am crescut cu bunica noastră din partea mamei, căreia îi suntem foarte recunoscătoare pentru că ne-a crescut, ne-a oferit suportul necesar. Evident că au contribuit și părinții și bunica noastră, știm care este situația în țara noastră și este un pic mai dificil", recunosc gemenele.

Tinerele vor să facă școală superioară în România. Le va fi greu, recunosc, dar nu pentru că vor fi departe de casă, ci pentru că se vor despărți. Au ales domenii diferite: Iana - medicina, Adriana - dreptul.

„Ne-am gândit să depunem dosarele în România, în ciuda faptului că am vrea să rămânem aici în țară, totuși vedem că mai multe oportunități sunt acolo și de aceea vom merge peste Prut. O să ne fie foarte greu pentru că am ales domenii diferite. Eu vreau să mă orientez spre medicină, iar sora mea - spre domeniul de drept", a mărturisit Iana.

Tinerele au adăgat că au foarte multe lucruri în comun, ceea ce le va face despărțirea și mai complicată: „În primul rând noi suntem prietene, cele mai bune prietene pentru că evident cine poate să te înțeleagă mai bine decât sora biologică. Suntem în aceeași situație, în aceleași condiții și prietenii noștri sunt prieteni comuni."

Adriana și Iana Tataroi sunt singurele absolvente cu zece pe linie la examenele de bacalaureat din raionul Căușeni.

comentarii: