image
Sursa foto: ziarulunirea.ro

Circulația pe podul peste Prut, Leova-Bumbăta, va fi lansată în mai; Recean: Urmează modernizarea a trei poduri existente

Circulația pe podul de pontoane care va uni oraşul Leova cu localitatea Bumbăta, județul Vaslui, din România, va fi lansată începând cu luna mai.

Despre aceasta a anunțat, astăzi, premierul Dorin Recean în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău împreună cu omologul său român, Dorin Ciucă.

„Urmează modernizarea a trei poduri existente: Sculeni-Sculeni, Cahul-Oancea, Leușeni-Albița. Pentru aprilie, țintim aprobarea și semnarea acordurilor corespunzătoare”, a precizat Recean.

Noul punct de trecere urmează a fi deschis traficului internațional rutier, pe segmentul moldo-român, urmând să aibă un statut permanent, deşi într-o primă idee era gândit temporar pentru a fluidiza tranzitul care s-a intensificat în contextul crizei regionale, luând astfel din povara altor PTF-uri de la frontiera de vest a ţării.

Până în 1944, 22 de poduri legau Basarabia de România. Dintre acestea au rămâs în picioare doar două după cucerirea Basarabiei de către armata rusă. Alte 5 poduri, toate rutiere, au fost refăcute în timpul ocupației sovietice.

Podul de la Lipcani – Rădăuți Prut a fost reconstruit în 2005, dar nu este funcțional până acum. Guvernele celor două țări s-au angajat în septembrie 2022 să operaționalizeze și acest punct vamal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: