image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

ANSP: „Covid-19 nu a dispărut”; Câte decese au fost înregistrate în R. Moldova în luna septembrie

Pe parcursul lunii septembrie, în Republica Moldova au fost înregistrate 3144 de cazuri de COVID-19, de 6 ori mai mult față de luna precedentă (522 de cazuri). Totodată, au fost înregistrate trei cazuri de deces, după ce în luna august nu fusese înregistrat niciun deces asociat Covid-19.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) mai informează că, în septembrie, numărul de infectări în rândul copiilor până la 14 ani a fost de 444 de cazuri, în timp ce în august au fost 64 de cazuri.

ANSP mai precizează că săptămâna trecută au fost înregistrate 839 de cazuri de COVID-19, cu 15 la sută mai puțin față de săptămâna anterioară. La fel, a scăzut și procentul probelor pozitive efectuate în această perioadă (de la 7,86% la 7,27%).

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în regiunea europeană, în săptămâna 11 – 17 septembrie 2023, au fost înregistrate 52 964 de cazuri noi confirmate de COVID-19 raportate de autoritățile naționale, ceea ce reprezintă o diminuare cu 14,8% a numărului de cazuri noi, față de săptămâna anterioară. Tendințele regionale ale subliniilor variantelor Omicron în secvențele colectate în perioada 28.08.2023-26.09.2023 evidențiază circulația diferitor variante ale tulpinilor virusului SARS-CoV-2, inclusiv a variantelor recombinate.

„COVID-19 nu a dispărut! Având în vedere începerea sezonului gripal, colectivitățile de copii în instituțiile de educație timpurie și învățământ, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă respectarea principalelor măsuri de protecție pentru sănătatea și siguranța cetățenilor. Printre acestea menționăm: păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă a mâinilor și igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febra, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare). Reiterăm că vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Ca și în sezonul gripal precedent, este recomandată vaccinarea concomitentă împotriva gripei și a infecției COVID-19”, se spune într-un comunicat publicat pe site-ul ANSP.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: