image
Sursa foto: Profimedia Images

Turcii care produc dronele Bayraktar vor construi o fabrică în Ucraina

Compania turcă Baykar plănuiește să construiască o fabrică de drone Bayraktar în Ucraina, potrivit ambasadorului ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar.

Amabasadorul ucrainean a spus că planurile pentru construcția uzinei erau în lucru încă dinaintea războiului, scrie site-ul Meduza, citat de Digi24.

„Cu doar o săptămână în urmă, guvernul a aprobat un acord bilateral și l-a trimis parlamentului pentru a fi ratificat – un acord privind construcția fabricii în sine”, a spus Bodnar într-un interviu pentru RBK-Ukraina. El a adăugat că planurile pentru fabrică au fost în lucru încă de înainte ca Rusia să declanșeze războiul în Ucraina și că o locație a fost deja aleasă.

Bodnar a mai spus că Baykar nu are de gând să colaboreze cu guvernul rus.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în iulie că președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat interesul de a colabora cu compania.

„Am vorbit direct cu unul dintre proprietarii acestei fabrici și a spus că nu numai că nu au astfel de planuri, ci nici măcar nu își pot imagina [n. red să lucreze cu Rusia]”, a spus ambasadorul ucraineanîn Turcia. Potrivit lui Bodnar, după ce au apărut primele informații despre discuția dintre Putin și Erdogan, serviciul de presă al lui Erdogan a clarificat că discuția cu Putin a fost „pe jumătate în glumă”.

Dronele sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au devenit vitale în războiul din Ucraina.

Producătorul turc al celebrelor drone Bayraktar, râvnite acum de toată lumea, a spus răspicat faptul că în acest război susține independența și integritatea Ucrainei și că nu va vinde dronele sale armatei ruse. De altfel, compania a făcut și mai multe gesturi de susținere a armatei ucrainene. Spre exemplu, compania turcă a decis să doneze ucrainenilor drona pentru care mii de oameni din Lituania au făcut chetă pentru a o cumpăra.

comentarii: