image
Sursa foto: captură video

Momentul istoric în care steagul Marii Britanii a fost retras din fața Consiliului European

Într-un moment cu încărcătură simbolică, doi oficiali au îndepărtat steagul din fața clădirii Consiliului Europea din Bruxelles.

Cei doi oficiali cu o atitudine solemnă, un bărbat şi o femeie, au avut nevoie de mai puţin de un minut să dea jos drapelul britanic Union Jack din şirul de steaguri ale statelor membre UE înălţate la intrarea în Consiliul European. Cei doi l-au îndoit de două ori în forma unui dreptunghi şi apoi au intrat pe o uşă fără să comenteze.

Odată cu plecare a 66 de milioane de locuitori, populaţia UE se va reduce până la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%. Dacă Regatul Unit ar decide cândva să revină în UE, ţara ar trebui să se supună procedurii de aderare obişnuite. La Bruxelles, retragerea Union Jack (drapelul Regatului Unit, n.red.) în faţa Parlamentului European va simboliza o schimbare reală: Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană şi devine o „ţară terţă”.

Dintre cele 73 de locuri în Parlamentul European deţinute de britanici şi care vor rămâne vacante, 27 vor fi redistribuite, iar 46 vor fi rezervate viitoarelor noi state membre. Cetăţenii europeni rezidenţi în Regatul Unit trebuie să se înregistreze pentru a beneficia de aceste drepturi. Pentru britanicii care trăiesc în Uniunea Europeană, procedurile diferă de la o ţară la alta. Libera circulaţie se va aplica până la finalul lui decembrie 2020. Detaliile drepturilor reciproce vor fi negociate după Brexit.

Regatul Unit a negociat deja, în ultimii ani, termenii retragerii sale cu o echipă operativă din partea Comisiei Europene condusă de către Michel Barnier. Negocierile vor intra însă într-o nouă fază după ziua de vineri, 31 ianuarie 2020. Regatul Unit se va supune dreptului UE şi Curţii de Justiţie a UE până la sfârşitul tranziţiei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: