image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Sesizare la CA: „Rusia strangulează piața media din Moldova; RTR, Pervîi Kanal și NTV emit în RM prin tertipuri juridice”

Consiliul Audiovizualului este somat să intervină plenar și prompt pentru a asigura protecția furnizorilor autohtoni de servicii media, determinând mai multe posturi TV să înceteze activitățile de valorificare a denumirilor unor posturi străine. O sesizare în acest sens a fost depusă de jurnalistul Ion Terguță, care face referire la posturile de televiziune RTR, Pervîi Kanal și NTV, care au ca fondatori Parlamentul sau Guvernul Federației Ruse și difuzează serviciile de programe în Republica Moldova prin intermediul unor tertipuri de ordin juridic.

„Potrivit prevederilor art.28 alin.(12) din Codul serviciilor media audiovizuale este interzisă utilizarea denumirii unei persoane terțe de către o persoană juridică care solicită acordarea unei licențe de emisie sau care controlează o persoană juridică deținătoare a unei licențe de emisie, în scopul eludării prevederilor prezentului cod. Contrar acestui fapt, în RM activează posturi de televiziune ce utilizează denumiri ale unor persoane terțe, preponderent din Federația Rusă, activități prin care se maschează activitatea reală de retransmitere a serviciilor de programe realizate și finanțate de autoritățile de stat ale acestei țări. Prin art. 28 alin.(2) din Codul serviciilor media audiovizuale se stipulează că furnizorii privați de servicii media nu pot avea în calitate de proprietar beneficiar Parlamentul, Președintele sau Guvernul Republicii Moldova. Contrar acestor reglementări, posturile TV RTR, Pervîi Kanal și NTV, care au ca fondatori Parlamentul sau Guvernul Federației Ruse, își difuzează serviciile de programe în R. Moldova prin intermediul unor tertipuri de ordin juridic”, susține Ion Terguță.

Potrivit jurnalistului, în Republica Moldova are loc eludarea cadrului legal și se permite ca autorități de stat străine să finanțeze direct posturi de televiziune în detrimentul liberei concurențe, fiind favorizate în mod direct posturile federale ruse. Prin aceasta, posturile respective ajung să dețină cote importante de audiență și încasează marea majoritate a banilor din publicitate, prin ce îi lipsește pe producătorii autohtoni de servicii media de posibilitatea de a exista și dezvolta.

„Această situație contravine flagrant prevederilor art.10 p.3 din Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, care stipulează că „Părţile se angajează să caute împreună instrumentele şi procedurile cele mai adecvate pentru a susține, fără discriminare între radiodifuzori, activitatea şi dezvoltarea producției europene, mai ales în Părțile cu capacitate slabă de producere audiovizuală sau cu arie lingvistică restrânsă”. Convenția protejează piețele subdezvoltate și radiodifuzorii supuși acțiunilor de dumping. Federația Rusă, nefiind semnatară a acestei convenții, strangulează piața media din R. Moldova, dar nici nu poate fi obligată să respecte aceste prevederi. Pornind de la acest fapt, autoritățile R. Moldova sunt obligate să intervină pentru a elimina discriminările la adresa operatorilor de pe piața media, de a crea condiții egale de business, concurență loaială și acces nerestricționat la resursele pieței”, conchide Terguță.

jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: