image
Sursa foto: jurnal.md

ANRE: Prețul la benzină și motorină este influențat de cel mai scăzut nivel al producției de țiței din ultimii doi ani

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică atestă o creștere accentuată a cotațiilor internaționale Platts la benzină și motorină. Doar în timpul ultimelor sesiuni, cotațiile la carburanți s-au majorat cu circa 45-70 $/tona, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 5-7%.

Scumpirea la nivel global a carburanților are loc pe fundalul reducerii în cadrul grupului statelor OPEC+ a producției de țiței până la minimumul înregistrat ultima dată acum doi ani.

Cea mai mare reducere a fost efectuată de către Arabia Saudită prin decizia sa voluntară. Totodată, pe parcursul lunii iulie s-au produs întreruperi a proceselor tehnologice în Kazahstan, din cauza unui accident care a afectat activitatea stațiilor de pompare de-a lungul conductei CPC, a rafinăriei din Atyrau și a unor unități de extragere din câmpul petrolier din vestul țării, precum și în Nigeria, din cauza unor scurgeri de petrol la terminalul petrolier Forcados.

În total, în luna iulie a anului curent, cei 13 membri ai OPEC și aliații acestora, au pompat 40,4 milioane baril/zi, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel al grupului din august 2021, când producția de petrol era în curs de revenire după reducerea majoră cauzată de pandemia COVID-19.

Aceste constrângeri, amplificate de decizia Federației Ruse de a reduce exporturile de țiței cu 0,5 milioane baril/zi în august și cu 0,3 milioane baril/zi în septembrie, au ridicat prețul unui baril de petrol până la circa 87 $. Totodată, situația privind navigația în zona Mării Negre rămâne în continuare incertă, fapt ce pune presiune suplimentară asupra costurilor de livrare a produselor petroliere transportate tradițional pe această cale.

În consecință, pentru următoarele trei zile, 12.08.2023-14.08.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

- 25,76 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+ 06 bani);

- 23,13 lei/litru - pentru motorina standard (+ 14 bani).

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.

Noutăţile partenerilor

comentarii: