Fostul șef al Interpolului, Meng Hongwei, a fost condamnat marți la 13 ani și 6 luni de închisoare în China, după ce a recunoscut că a primit mită în valoare de peste 2 milioane de dolari. Acesta a fost și ministru adjunct de Interne al Chinei. Meng dispăruse în septembrie trecut, în timpul unei deplasări în Franța, unde se află sediul Interpol.

Ulterior, autoritățile de la Beijing au anunțat că el a fost arestat pentru acuzații de corupție și exclus din Partidul Comunist Chinez. În urmă cu trei zile a și fost condamnat.

Mandatul lui Meng Hongwei în fruntea Interpol a fost marcat și de recepția de milioane, dată de misiunea Republicii Moldova la Adunarea generală a Interpol, în septembrie 2017, la Bejing. Petrecerea a devenit obiect de investigație la prestigioasa publicație germană Der Spiegel.

Jurnaliștii din Hamburg au prezentat concursul de împrejurări, care l-a adus pe fostul șef al Poliției de Frontieră din Moldova, Fredolin Lecari, în structurile de conducere ale Interpol. La bordul aeronavei de pe cursa 0272, operată de Tur­kish Air­lines, care a zburat din Chişinău spre Beijing în septembrie 2017, au fost declarate peste două tone de bagaje „diplomatice”.

Potrivit oficialilor moldoveni, încărcătura conținea "păpuși tradiționale, cărți ilustrate și echipamente pentru dansatori". Însă potrivit publicației Der Spiegel, printre cadouri ar fi fost sute de litri de coniac, votcă și vin! Toată băutura ar fi fost consumată la o petrecere în Beijing, cu ocazia prezentării lui Fredolin Lecari drept candidat pentru funcția de membru al Comitetului executiv Interpol. Organizatorii acestei petreceri și-au atins scopul - în ziua de 29 septembrie 2017, Fredolin Lecari a fost ales în funcţie. Der Spiegel nota atunci că Fredolin Lecari era ”reprezentantul lui Vladimir Plahotniuc la Interpol”.

Solicitat de Jurnal TV, Fredolin Lecari a declarat că articolul "e cusut cu ață albă!" şi că informaţiile apărute în acesta sunt nişte insinuări. Peste nouă luni de la acea recepție de pomină, în iunie 2018, Meng Hongwei a efectuat o vizită la Chișinău, unde s-a întâlnit cu premierul de la acea vreme, Pavel Filip, cu ministru de Interne Alexandru Jizdan și cu cel de Externe, Tudor Ulianovschi. Meng ar fi vorbit atunci cu oficialii moldoveni despre traficul de arme, contrabandă, crime cibernetice și despre sprijinul reciproc în desfășurarea investigațiilor. Fostul director al Interpol a efectuat și o vizită la Academia de Poliție din Chișinău.