image
Sursa foto: jurnal.md

Recean: Rusia reprezintă o amenințare directă a securității Republicii Moldova

Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii Republicii Moldova. Premierul Dorin Recean a făcut declarații în acest sens la forumul "Viziunea strategică privind asigurarea securităţii naţionale în contextul elaborării Strategiei securităţii naţionale", care s-a desfășurat miercuri la Chişinău.

"Trebuie să le mulţumim ucrainenilor pentru că nu i-au permis războiului să se extindă mai mult în Europa. Şi trebuie să le mulţumim partenerilor noştri pentru că i-au oferit Ucrainei ceea de ce are nevoie pentru a lupta. Rusia este o ameninţare deschisă la adresa securităţii Moldovei. Înainte de asta, am avut lungi discuţii geopolitice pe această temă, ezitări, dar cred că astăzi putem spune clar acest lucru", a spus premierul, citat de Infotag.

Recean a remarcat că marea problemă este aducerea la cunoştinţa cetăţenilor a poziţiei corecte asupra acestui fapt. El consideră că autorităţile ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru informarea populaţiei, inclusiv în problema neutralităţii.

"Acest statut de neutralitate ne-a fost impus ca instrument de politică externă. Şi ei încearcă să demonstreze că suntem neutri şi astfel suntem protejaţi. Iar noi nu am reuşit să explicăm ce este cu adevărat acest instrument de neutralitate. Şi nu vom putea corecta într-o singură zi atitudinea oamenilor faţă de el. Prin urmare, strategia va viza nu numai tancuri, avioane şi rachete, pe care le vom atrage într-un fel sau altul. Este vorba despre mentalitate - cum gândeşte societatea? Cum se poate mobiliza? Cum să devii o societate consolidată? Şi, prin urmare, politica de informare şi clarificare a acestor probleme este importantă", a spus premierul.

Totodată, Recean a subliniat că nici pe termen lung nu se va putea acumula o "valoare adăugată" suficientă pentru a asigura în mod independent securitatea Moldovei pe plan militar, pentru că este vorba de "zeci de miliarde".

"Trebuie să explicăm ce este NATO. Pentru că încă din vremea sovietică persistă opinia că această organizaţie este legată doar de conflict. Şi acest lucru nu este adevărat. NATO ţine de dezvoltarea instituţiilor şi stabilitatea proceselor democratice. Dar nu te poţi răzgândi peste noapte. Şi Constituţia nu poate fi schimbată peste noapte. Prin urmare, trebuie să ne concentrăm pe coagularea societăţii în jurul înţelegerii situaţiei de facto actuale şi apoi să înţelegem ce trebuie să facem cu forţe comune", a punctat premierul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: