image
Sursa foto: evenimentul.md

CSM are 4 membri noi; Guvernarea PD-PSRM a tărăgănat declararea stării de urgență în RM doar pentru a-i numi în funcție

Consiliul Superior al Magistraturii are patru membri noi: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu. Aceștia au fost numiți în funcții pentru un mandat de 4 ani.

Deși Parlamentul s-a întrunit pentru a decide declanșarea stării de urgență în legătură cu răspândirea COVID-19, guvernarea PD-PSRM a ținut morțiș să examineze, în primul rând, numirea a patru membri noi în CSM, aleși de PD și PSRM. După lungi dezbateri, cu votul a 55 de deputați PD și PSRM, au fost numiți în funcție cei 4 membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii.

„Astea sunt prioritățile majorității parlamentare: mai întâi membrii CSM, după care starea de urgență?”, a întrebat retoric deputatul Sergiu Litvinenco.

„Graba cu CSM, în situația în care e un târg politic PD-PSRM, în situația în care au fost omise recomandările partenerilor, în situația în care nu există consens în sală, propun amânarea acestui proiect”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Speakerul Zinaida Greceanâi a precizat că doar autorul poate propune amânarea proiectului, acesta fiind socialistul Vasile Bolea.

„Trebuie să fim responsabili. Avem o lună și jumătate în care nu se întrunește CSM în lipsă de cvorum. CSM e a treia putere în stat. Adică sistemul judecătoresc și CSM ca parte a sistemului judecătoresc. În situații de urgență, acest organ trebuie să lucreze. Avem instanțe unde vin și până în prezent cetățeni”, a spus, la rândul său, Bolea. Acesta a refuzat să propună amânarea examinării.

„Am să fiu de acord că acest concurs a fost compromis. Solicităm și noi ca acest subiect exlus, nefiind de urgență și în lipsă de consens. Altfel n-o să fie credibil tot ce o să facă CSM. Poate că acești candidați și sunt buni, dar modul cum au fost aleși și modul în care vor fi numiți ridică mari semne de întrebare”, a declarat deputatul Andrian Candu.

La rândul său, Dumitru Diacov a sărit în apărarea proiectului, ironizând pe marginea faptului că multe proiecte au fost votate fără consens.

„Când mă gândesc la câte proiecte s-au votat... crăpa clădirea asta de atâta consens. Niciodată n-o să fie toți de acord”, a spus Diacov.

După lungi dezbateri, proiectul a fost votat, acumulând 55 de voturi PD-PSRM.

Amintim că cei patru pretendenți la funcția de membri CSM au fost aleși în urma concursului organizat de Comisia juridică, numiri și imunități, în cadrul unei ședințe la care au participat doar deputați PD și PSRM. Deputații din opoziție au părăsit atunci în semn de protest ședința, la care erau audiați participanții. Opoziția a acuzat atunci puterea că demult a făcut o listă cu cei selectați, iar concursul este o farsă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: