image
Sursa foto: NASA

Elicopterul trimis de NASA pe Marte a restabilit contactul cu roverul Perseverance

Ingenuity, minielicopterul trimis de NASA pe planeta Marte, a restabilit contactul cu roverul marţian Perseverence după o întrerupere de două luni a comunicaţiilor sale radio, a anunţat vineri agenţia spaţială americană, citată de Xinhua și Agerpres.

Ingenuity a realizat cel de-al 52-lea zbor al său pe Marte în data de 26 aprilie, însă controlorii misiunii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California au pierdut apoi contactul cu elicopterul atunci când acesta îşi începuse coborârea pentru a asoliza pe scoarţa marţiană.

Echipa tehnică a misiunii se aştepta la acea întrerupere a comunicaţiilor, deoarece un deal se afla între locul în care a asolizat Ingenuity şi poziţia în care se afla roverul Perseverance, blocând astfel comunicarea între cele două dispozitive.

Roverul Perseverance funcţionează ca un releu radio între elicopter şi controlorii misiunii de la JPL.

Contactul a fost restabilit pe 28 iunie, când Perseverance a urcat acel deal şi a putut "să îl vadă" din nou pe elicopterul Ingenuity, au anunţat reprezentanţii NASA.

Dacă şi restul verificărilor ce privesc "sănătatea" lui Ingenuity vor furniza rezultate la fel de bune, atunci micul elicopter ar putea zbura din nou în următoarele două săptămâni, potrivit NASA.

Ingenuity a ajuns în perimetrul Craterului Jezero de pe planeta Marte la data de 18 februarie 2021, ataşat în cala roverului Perseverance. Minielicopterul american, care s-a detaşat apoi de rover, beneficiază de o tehnologie demonstrativă ce a testat pentru prima dată în istorie puterea de zbor a unui vehicul pe o altă planetă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii:

Din aceeaşi categorie