image
Sursa foto: jurnaltv.md

Aliona Miron urmează să preia funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii

Președintele Curții Supreme de Justiție, Aliona Miron, susținută prin vot la Adunarea Generală a Judecătorilor, urmează să preia funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată astăzi de membrii CSM. În cadrul aceleiași ședințe, a fost acceptat raportul evaluării externe a doi candidați pentru funcția de judecător la CSJ.

„Propun să detașăm judecătorul Aliona Miron de la Curtea Supremă de Justiție pentru exercitarea mandatului de membru la Consiliul Superior al Magistraturii, începând cu 11 martie 2024 și până la 11 martie 2030”, a declarat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat unanim pentru detașarea președintelui interimar al CSJ, Aliona Miron, drept nou membru al CSM. În locul lui Miron la Curtea Supremă de Justiție a fost numită Stela Procopciuc, care a fost transferată la CSJ de câteva săptămâni, după ce a promovat evaluarea externă. Pe parcursul ședinței, Consiliul a examinat și raportul evaluării a doi candidați pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Aurelia Cazacliu și Aliona Ciocanu.

A fost acceptat și raportul de evaluare externă a magistratului Aliona Ciocanu. Toți candidații pentru funcția de judecător al CSJ sunt supuși evaluării privind integritatea financiară și etică, procedură numită „vetting”. Pe parcursul lunii februarie curent, membrii CSM au acceptat rapoartele de evaluare externă a magistraților Sergiu Brigai, Viorica Puica și Aliona Miron. Noua Curte Supremă de Justiție urmează să fie alcătuită din 11 magistrați și nouă juriști, toți aleși prin concurs.

Noutăţile partenerilor

comentarii: