image
Sursa foto: Argus-S

Guvernul Chicu a readmis firmele private la paza instituțiilor de stat: „Dodon se vrea tot mai mult ca fugarul din Miami”

Guvernu Chicu a abrogat o decizie a executivului precedent prin care instituțiile statului au trecut exclusiv în paza Ministerului de Interne. Astfel firmele particulare de pază vor putea fi contractate în continuare pentru a oferi aceste servicii.

„Retragerea proiectului de lege are la bază obiecțiile formulate de mediul privat asupra cărora nu s-a ajuns la un consens”, și-a justificat propunerea ministrul de Interne, Pavel Voicu, în nota informativă a proiectului.

Proiectul de lege abrogat astăzi de Guvernul Chicu a fost inițiat de ex-ministrul de Interne, Andrei Năstase, și urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, astfel ca contractele de achiziții semnate în acest an să expire.

Fosta guvernare își propunea atunci să anihilieze încă „o schemă de corupție folosită de regimul oligarhic”, în condițiile în care multe instituții de stat erau păzite de firmele lui Plahotniuc sau de oamenii săi, iar aceste contracte erau atribuite într-un mod dubios.

„Asta înseamnă că se revine la practica nocivă când structurile paramilitare care anterior erau subordonate lui Plahotniuc vor avea dreptul să păzească instituțiile de stat. De facto, prin intermediul acestor companii, pe lângă paza clădirilor statului – discutabilă sub aspectul eficienței –, erau ascultați și filați oponenți politici a lui Plahotniuc, activiștii civici, jurnaliștii”, a comentat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, decizia Guvernului Chicu.

„Se pare că lui Dodon îi plac din ce în ce mai mult instrumentele de teroare ale lui Plahotniuc. El dorește să semene tot mai mult cu fugarul din Miami, devenind tot mai periculos pentru democraţie şi libertatea cetăţenilor”, a adăugat Litvinenco.

Precizăm că, două întreprinderi private dintre cele peste o sută care prestează servicii de pază și detectiv au câștigat de mai mulți ani licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat, se arată într-o investigație publicată de Anticorupție.md.

Una dintre firme, Argus-S, aparține unei companii off-shore, afiliată fostului lider al PD, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: