image
Sursa foto: nyt.com

Eurostat: Consumatorii din Europa își reduc cheltuielile pentru alimente, băuturi şi tutun, pe fondul inflației

Consumatorii din zona euro şi-au redus în mai cheltuielile cu alimentele, băuturile şi tutunul pentru a doua lună consecutiv, din cauza creşterii preţurilor, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au urcat în mai cu 0,2% în zona euro, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere zero, comparativ cu luna precedentă.

Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 0,4% a vânzărilor cu amănuntul în zona euro în ritm lunar.

În aprilie, comparativ cu luna precedentă, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,4% în zona euro şi cu 1,3% în Uniunea Europeană

Eurostat subliniază că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea cu 0,4% a vânzărilor de combustibili şi cu 0,6% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări, în timp ce au crescut cu 1% vânzările de produse non-alimentare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres și Economedia.ro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Cipru (9%), Croaţia (1,7%) şi Portugalia (1,5%), iar cele mai semnificative scăderi în Irlanda (minus 6,5%), Finlanda (minus 2,8%) şi Austria (minus 2,2%). În România, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,9% în mai, comparativ cu luna precedentă, după un avans de 3,1% în aprilie.

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au crescut în mai cu 0,2% în zona euro şi cu 0,8% în Uniunea Europeană. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere de 0,4% a vânzărilor cu amănuntul în zona euro în ritm anual.

În Uniunea Europeană, creşterea în ritm anual a vânzărilor cu amănuntul se datorează în principal unui avans de 6,8% al vânzărilor de combustibili, precum şi cu 2% al vânzărilor de produse non-alimentare. În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi ţigări au scăzut cu 2,6%.

Scăderea achiziţiilor de bunuri esenţiale coincide cu creşterea record a preţurilor, rata inflaţiei în zona euro atingând nivelul record de 8,1% în mai, iar Eurostat estimează că în iunie a ajuns la 8,6%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: