image
Sursa foto: overshootday.org

Omenirea îşi epuizează joi, 29 iulie, resursele planetei pentru acest an; Care este „Ziua Depășirii” pentru Moldova

Joi, omenirea îşi va fi consumat toate resursele planetare: „Ziua depăşirii” a revenit în acest an la nivelul din 2019, după o scurtă acalmie în 2020 asociată crizei sanitare, potrivit potrivit ONG-ului Global Footprint Network.

Acest indice are scopul de a ilustra consumul tot mai rapid al resurselor de către o populaţie umană în expansiune pe o planetă cu capacitate limitată. Potrivit calculelor specialiştilor, în acest ar fi nevoie de 1,7 planete de dimensiunea Terrei pentru a asigura nevoile populaţiei mondiale într-o manieră durabilă.

Data este calculată raportând amprenta ecologică a activităţilor umane (suprafeţe terestre şi maritime necesare pentru a produce resursele consumate şi pentru a absorbi deşeurile populaţiei) şi „biocapacitatea” Terrei (capacitatea ecosistemelor de a se regenera şi de a absorbi deşeurile produse de oameni, mai ales captarea CO2).

Această „depăşire” se produce atunci când presiunea umană depăşeşte capacităţile de regenerare ale ecosistemelor naturale. Potrivit ONG-ului citat, diferenţa dintre cei doi vectori nu a încetat să crească în ultimii 50 de ani, iar data la care omenirea începe să trăiască „pe datorie” se produce tot mai devreme: 29 decembrie în 1970, 4 noiembrie în 1980, 11 octombrie în 1990, 23 septembrie în 2000 şi 7 august în 2010.

În 2020, această dată a fost amânată cu trei săptămâni, sub efectul lockdown-urilor asociate pandemiei de COVID-19

Revenirea din acest an se explică atât printr-o creştere a amprentei de carbon cu 6,6%, cât şi unei scăderi a biocapacităţii forestiere mondiale cu 0,5%, „cauzată în mare parte de defrişările din Amazonia”.

data depășiriidata depășirii

În timp ce amprenta de carbon asociată transporturilor a rămas inferioară nivelurilor de dinainte de pandemie, cea asociată energiei ar trebui să înregistreze o creştere consistentă în acest an.

„Aceste date arată în mod clar că planurile de relansare în era post-COVID-19 nu pot avea succes pe termen lung decât dacă se sprijină pe regenerare şi pe gestionarea rezonabilă a resurselor ecologice”, a declarat Laurel Hanscom, CEO-ul Global Footprint Network

În ciuda variațiilor mari între țările europene, nici una dintre ele nu funcționează la un nivel durabil, atenționează experții care prezintă acest indicator pentru fiecare țară.

Pentru Republica Moldova „Ziua depășirii” din acest an este fixată pe 9 noiembrie 2021.

comentarii: