image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Preot: Scrisoarea pe care Mitropolitul Vladimir i-a trimis-o Patriarhului Kiril nu trebuia să ajungă publică

Mitropolitul Vladimir nu s-a consultat cu poporul atunci când i-a expediat scrisoarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril. Această scrisoare nici nu trebuia să ajungă publică, a declarat protopopul de Orhei la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, Iulian Rață, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Aceasta a fost o scrisoare care a fost trimisă pe intern și care trebuia să rămână pe intern. Dar, pentru că în interiorul Mitropoliei Moldovei sunt dintre cei care nu știu a lăsa internul pe intern, au făcut publică această scrisoare. La această scrisoare majoritatea preoților subsemnează doar parțial”, a declarat preotul Iulian Rață.

Deși mulți preoți nu sunt de acord cu scrisoarea pe care Mitropolitul Vladimir i-a expediat-o Patriarhului Kiril, ei l-au iertat.

Protopopul de Orhei, Iulian Rață, susține că Mitropolia Moldovei a condamnat „de cel puțin patru ori” războiul din Ucraina. Potrivit acestuia, Mitropolitul Vladimir l-a condamnat pe Patriarhul Kiril pentru faptul că susține războiul din Ucraina. „I-a spus deschis în față”, susține preotul.

Preotul Iulian Rață a recunoscut că se roagă pentru Patriarhul Kiril, pentru că acesta „a căzut în păcate mari”.

Precizăm că după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială, Patriarhul Kiril i-a îndemnat pe cetățenii Rusiei să meargă să lupte în războiul pe care armata rusă l-a început nemotivat în Ucraina.

Amintim că mitropolitul Moldovei i-a trimis Patriarhului rus Kiril o scrisoare în care vine cu acuzații și reproșuri. Mitropolitul Vladimir îi reproșează lipsa de sprijin „în condițiile consolidării tot mai evidente” a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova. „Ne aflăm într-o situație de faliment instituțional. Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia”, se spune în scrisoare. Mitropolitul Vladimir îi mai reproșează patriarhului Kiril că în Rusia, atât autoritățile laice, cât și cele bisericești, i-au tratat pe moldoveni ca pe un popor fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa.

Vezi și: Istoric, despre scrisoarea ÎPS Vladimir către Patriarhul Kiril: „O cacealma, nu cred în sinceritatea acestui mesaj” // VIDEO

Emisiunea „Cabinetul din Umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: