image
Sursa foto: dreamstime.com

Turnul Eiffel împlineşte azi 132 de ani de la inaugurare

Turnul Eiffel, care a devenit în cele din urmă cel mai cunoscut simbol al Franței și al capitalei sale, este un turn de fier forjat construit de Gustave Eiffel și colaboratorii săi pentru Târgul Mondial 1889.

Pe 6 mai se împlinesc 132 de ani de la deschiderea oficială a Turnului Eiffel, simbolul incontestabil al Parisului. Turnul a ajuns să domine capitala Franţei în urma unui concurs de arhitectura lansat cu prilejul Expoziţiei Universale din 1889, care marca strălucitor centenarul Revoluţiei Franceze.

Structura acestei capodopere inginereşti are o istorie lungă. Turnul Eiffel a supravieţuit ocupaţiei germanilor, în ciuda încercărilor acestora de a folosi turnul în scopuri de propagandă. Astazi, Turnul Eiffel este una dintre cele mai recunoscute structuri din întreaga lume.

Denumit inițial turnul de metru 300, Eiffel a conceput monumentul ca un testament al științei contemporane. Este situat în partea îndepărtată a Champ-de-Mars, la marginea Senei. În anul 1789, autorităţile franceze au decis să organizeze o expoziţie mondială în memoria centenarului Revoluţiei  Franceze, potrivit descoperă.ro

Timp de cinci luni, zeci de oameni au săpat numai cu lopata, evacuând pamantul scos cu ajutorul unor vagonete trase de cai sau al unor vehicule cu abur. Fundaţiile au fost umplute cu zidărie, pentru a fixa montanţii fiecăruia dintre cele 4 picioare ale turnului.

Peste 18.000 de piese fabricate au fost asamblate pentru a construi structura de metal, încheiată cu ajutorul a 2.500.000 de nituri.

Astăzi, Turnul Eiffel este considerat de cei mai mulţi oameni ca fiind o piesă de artă structurală uimitoare. Este cel mai vizitat obiectiv turistic din întreaga lume, având la activ mai mult de un sfert de miliard de vizite. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: