image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Ultima oră! Veaceslav Platon, achitat în dosarul fraudei bancare

Controversatul afacerist Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare. Hotărârea a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

„Se anulează sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20.04.2017, decizia Curții de Apel Chișinău din 18 decembrie 2017, decizia Curții Supreme de Justiție din 14 noiembrie 2018 și se pronunță o nouă sentință: a-l achita pe Platon Veaceslav, învinuit în baza articolului 90, alineat 5 și articolul 243, alineat 3, litera b., din Codul Penal pe motiv că fapta nu a fost săvârșită de inculpat, ca urmare a renunțării integrale a procurorului de la învinuiri”, se spune în sentința de astăzi a judecătorilor.

Platon achitat

Amintim că procurorii au renunțat la toate învinuirile aduse controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, în dosarul fraudei bancare în care acesta a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare.

Avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Crețu, a precizat într-un interviu pentru JurnalTV că „procurorii au venit cu dovezi” care demonstrează că frauda incriminată clientului său ar fi fost comisă de Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc.

„Probele demonstrau de către cine erau gestionate companiile, de care IP-uri de la GBS și tot așa mai departe. (...) Sunt probe despre care noi nu știam că există, iar Procuratura le-a acumulat și a demonstrat tot. Nu-i în baza unor declarații, dar au fost ridicate poștele electronice și s-a demonstrat cu erau expediate ordinile de plată" , a spus avocatul.

Președintele Maia Sandu a criticat dur decizia procurorilor menționând că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea Republicii Moldova”.

Președintele a declarat că va analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase. „Într-un stat de drept, este de datoria procuraturii și a sistemului judecătoresc să lupte cu grupările criminale. Îndemn insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”, a comentat Maia Sandu.

comentarii: