image
Sursa foto: medpark.md

Pacientă cardiovasculară, cu cancer mamar. Ordinea operațiilor era esențială

Avantajele colaborării medicilor de diferite specialități sunt incomparabile pentru pacienții cu afecțiuni multiple. Tratamentele cardiovasculare și cele oncologice sunt printre cele mai complexe și solicitante pentru organism, iată de ce este foarte importantă ordinea efectuării intervențiilor și managementul pacientului în ansamblu.

Doamna Ana s-a prezentat la Spitalul Internațional Medpark cu simptome destul de comune: dureri cardiace în piept și dificultăți de respirație. În urma investigațiilor, s-a stabilit diagnosticul de stenoză severă a valvei aortice și insuficiență cardiacă avansată – condiție cu risc iminent pentru viață. Astfel, pacienta trebuia să fie pregătită pentru intervenția chirurgicală cardiacă cât de curând.

Pregătirea pentru intervenții presupune încă o serie de investigații suplimentare, recomandate conform ghidurilor medicale pentru siguranța pacientului. În timpul angiografiei prin tomografie computerizată medicii au observat prezența unei formațiuni tumorale la nivelul glandei mamare stângi, care nu putea fi neglijată. În cazul oricărei suspiciuni de cancer, doar biopsia poate da răspunsul definitiv și aceasta a confirmat diagnosticul de cancer mamar în stadiul 2.

Având în vedere patologia cardiacă și oncologică asociată, echipa cardiochirurgicală și cea oncologică s-au reunit într-un consiliu pentru a planifica un tratament personalizat pentru pacientă și pentru a alege cea mai eficientă tactică de tratament.

Înlăturarea țesutului tumoral și evaluarea gradului de extindere a cancerului a fost stabilită ca prioritară.

Prima etapă a tratamentului a constat în rezecția tumorii glandei mamare, cu biopsia ganglionului limfatic santinelă, în care putea să se răspândească cancerul. Volumul operației a fost adaptat în funcție de gradul de extindere a procesului tumoral și aceasta datorită posibilității efectuării biopsiei în timpul operației la Medpark. Astfel, odată ce marginile rezecției prezintă rezultat negativ pentru cancer, se apreciază volumul operației și traumatismul este menținut la minim. După două săptămâni, pacienta a fost deja pregătită pentru intervenția cardiacă.

Intervenția pe cord deschis prin acces minim invaziv a permis reducerea traumatismului inimii.

A doua etapă a tratamentului a constat din protezarea valvei aortice, realizată de echipa chirurgului cardiovascular Aureliu Batrînac. Accesul s-a efectuat printr-o incizie de aprox. 5 cm în locul uneia extinse de 20-30 cm și aceasta a fost posibil doar datorită experienței vaste a echipei cardiochirurgicale. Datorită metodei moderne, organismul pacientului cardiovascular se poate recupera mai rapid și, în cazul doamnei Ana, inima putea să facă față mai bine tratamentului chimioterapic care urma.

medpark.mdmedpark.md

A treia etapă: tratamentul chimioterapic pentru vindecarea completă și reducerea riscului de recidivă.

Datorită planificării tratamentelor în echipă astfel încât organismul să se poată recupera cât mai rapid, tratamentul chimioterapic putea fi planificat la doar o lună de la intervenția pe inimă. Scopul chimioterapiei în acest caz este de a reduce riscul de reapariție a celulelor caceroase și asigurarea unei vindecări complete. Ulterior, pacienta va fi monitorizată de către echipa oncologică timp de minim 5 ani, conform protocoalelor oncologice internaționale.

Pacienta Ana, 66 de ani: „Îmi exprim recunoștința profundă față de domnul Aureliu Batrînac și domnul Dragomir Tîmbur, precum și întregii echipe implicate. Ei mi-au oferit o nouă șansă la viață, un nou început. Mă simt ca și cum m-am născut din nou! Diagnosticul oncologic nu m-a speriat, ci m-a determinat să acord o atenție deosebită propriei mele sănătăți și să efectuez mai frecvent controale medicale regulate pentru a preveni orice potențiale probleme de sănătate”.

Centrul de Excelență în Cardiologie și Centrul de Oncologie din cadrul Spitalului Internațional Medpark oferă posibilități unice de tratament datorită colaborării multidisciplinare și infrastructurii care se regăsește sub același acoperiș.

Pentru informații și programări contactează-ne la tel. (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: