Demisia lui Furtună a fost anunțată printr-un comunicat de presă al Guvernului în care se precizează că directorul ANSP fusese convocat de premierul Ion Chicu.

Mai devreme, Nicolae Furtună a ieșit în cadrul unui briefing în care și-a prezentat scuze publice față persoanele care s-au simțit afectate de declarațiile sale, dar nu a anunțat că se lasă de funcție.

„Premierul a apreciat profesionalismul domnului Furtună și i-a mulțumit pentru muncă și efortul depus în calitatea sa de manager al ANSP într-o perioadă extrem de dificilă pe plan național și global. Ion Chicu și-a exprimat regretul profund pentru declarațiile lansate recent în spațiul public de către ex-conducătorul ANSP”, se arată în comunicat de presă al Guvernului.

Amintim că Nicolae Furtună a declarat, aseară, la un post de televiziune că persoanele răpuse de Covid-19 erau o „povară”.

Iată declarația controversată a fostului șef de la ANSP:

„Patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sunt vulnerabile, de când spunem noi că obezitatea este factor de risc pentru maladiile netransmisibile şi pentru alte maladii. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. Mai mult de 1/3 din persoanele care au decedat aveau diferit grad de obezitate. Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea. Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”.