image
Sursa foto: gov.md

Ambasador: RM riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența nerambursabilă oferită de România

Republica Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistenţa financiară nerambursabilă, dacă Guvernul de la Chişinău nu va semna până în aprilie protocolul adiţional prin care a fost prelungit şi extins acordul din 2010. Declaraţiile au fost făcute de ambsadorul României, Daniel Ioniţă, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

„Protocolul şase este un act adiţional la acordul de grant de 100 de milioane, care va expira în luna aprilie, anul curent. Dacă nu este prelungită valabilitatea de implementare a proiectelor aflate în curs şi dacă nu găsim posibilitate de a finanţa alte proiecte din banii pe care încă îi avem la dispoziţie, există marele riscă să fie pierdute circa 60 de milioane de euro de către Republica Moldova”, a declarat ambasadorul român.

Daniel Ioniţă a subliniat că partea română a expediat la Chişinău acest protocol încă în luna noiembrie 2020, când Ion Chicu era încă premier.

„Este un protocol inter-guvernamental. Noi am trimis acest protocol la începutul lunii noiembrie, să fim înţeleşi. Din câte ştiu, Republica Moldova a intrat în statut de guvern interimar doar spre finalul lunii decembrie”, a adăugat diplomatul.

Ambasadorul României a reamintin că există o sesizare la Curtea Constituţională prin care se va face claritate dacă guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi va putea semna tratate internaţionale.

Depinde de interpretările pe care Curtea Constituţională le va oferi. Ştiu că este o sesizare în acest sens - în ce măsură un guvern interimar poate semna tratate? Există diferite interpretări, unii spun că acest protocol trebuie să treacă prin procedură parlamentară. În România, de exemplu, nu este nevoie de aceste proceduri dacă este vorba de primirea banilor din străinătate”, a mai spus Daniel Ioniță.

Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro a fost semnat la București, la 27 aprilie 2010.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: