image
Sursa foto: AP

Nivelul oceanelor ar putea crește de trei ori mai repede decât se anticipa

Topirea unuia dintre cei mai mari ghețari din Groenlanda surprinde oamenii de știință și sugerează că nivelul oceanelor ar putea crește de trei ori mai repede decât se anticipa.

Specialiștii de la NASA și Universitatea din California au descoperit că linia de scufundare a ghețarului Petermann, adică punctul de la țărm în care stratul de gheață trece deasupra nivelului mării, se poate deplasa semnificativ în timpul mareelor zilnice. Acestea produc o deplasare a liniei de legătură cu solul (grounding line) a ghețarului cu “între 2 și 6 kilometri” în timpul mareelor, potrivit lui Enrico Ciracì, autorul principal al studiului.

Aceasta este o constatare importantă, deoarece opinia oamenilor de știință era că linia de scufundare nu migrează odată cu mareele. Faptul că acest lucru se produce introduce în ecuație o cauză nouă și majoră de topire care ar putea arăta că nivelul oceanului planetar crește mai repede decât se anticipa, scrie Biziday.

Între 2016 și 2022, ciclurile mai calde ale mareelor au făcut o gaură de 670 de metri înălțime în partea inferioară a ghețarului Petermann, de-a lungul liniei de scufundare. Fenomenul s-ar putea agrava în anii și în deceniile următoare, pe măsură ce temperaturile oceanelor cresc. Temperaturile medii de la suprafața mării au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în această primăvară, o creștere care i-a alarmat pe oamenii de știință, care se tem că ar putea face parte dintr-o nouă tendință îngrijorătoare.

Studiul ridică și mai multe semne de întrebare pentru perspectiva deja îngrijorătoare a creșterii nivelului mării, care amenință zonele de coastă din întreaga lume. Potrivit NASA, topirea gheții din Groenlanda este cel mai mare contributor la creșterea acestui nivel, însă proiecțiile actuale nu au luat în calcul interacțiunile dintre gheață și maree.

“Aceste interacțiuni gheață-ocean fac ghețarii mai sensibili la încălzirea oceanelor”, a declarat într-un comunicat coautorul Eric Rignot. “Din cauza acestui fenomen proiecțiile privind creșterea nivelului mării ar putea fi revizuite cu până la 200%, nu doar pentru Petermann, ci pentru toți ghețarii care se termină în ocean, adică cea mai mare parte din nordul Groenlandei și pentru toată Antarctica”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: