image
Sursa foto: jurnal.md

Compania „Horus” anunță că a câștigat licitația de la „Termoelectrica”; Slusari: „O companie cu rădăcini în offshore”

În timp ce compania „Horus” anunță că a câștigat licitația privind reparația generatorului Nr.3 de la „Termoelectrica” SA, fostul deputat Alexandru Slusari susține că ar fi vorba de o decizie aberantă și o trădare a intereselor naționale

Compania Horus anunță că a câștigat licitația de raparație a unui bloc energetic de la SA „Termoelectrica”. Anterior compania urma în parteneriat cu „Silovîie mașinî” ce aparține lui Alexei Mordașov, om din anturajul lui Putin, să efectuieze aceste lucrări. După ce au apărut mai multe critici la adresa acestei decizii în spațiul public, Guvernul de la Chișinău a anunțat că nu va semna contractul cu firma rusească „Silovîie Mașinî”, aflată sub sancțiuni internaționale din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.Compania „Horus” anunță însă astăzi că a câștigat licitația.

„În adresa companiei, marți, 27 iunie, a venit notificarea oficială din partea “Termoelectrica” S.A. în care am fost anunțati că oferta noastră a fost declarată câștigătoare pentru a efectua “lucrări de reparație capitală a turbinei PT-80/100-130/13 Nr. 3, controlul metalului și prelungirea resursei de exploatare a turbinei, reparație capitală a generatorului TVF-120-2UZ Nr. 3.” În notificarea semnată de către Directorul Administrativ al “Termoelectrica” S.A., Igor Bzovîi, suntem informați că, în cadrul negocierilor directe, la care au participat doi ofertanți, a fost stabilit faptul că oferta “Horus” este câștigătoare, prețul propus de noi fiind cel mai mic pentru realizarea lucrărilor. Reparația turbinei și generatorului Nr. 3 va începe curând, iar lucrările urmează a fi finisate până în data de 1 octombrie a acestui an. Astfel, turbina și generatorul Nr. 3 vor fi pregătite pentru noul sezon de încălzire, iar blocul Nr. 1 va avea asigurată rezervă în caz de necesitate”, anunță compania Horus.

De cealaltă parte, Alexandru Slusari menționează că Termoelectrica inițial a anunțat un concurs cu participare a trei companii: Horus, una română și una ucraineană.

„Compania „Horus” este controlată din offshor prin compania Prominvest Development LTD și legal nu ar fi putut participa la licitație în cadrul întreprinderii de stat. Totodată, din căte cunosc, compania română a propus o ofertă mai ieftină cu aproximativ 20 procente. Însă, Termoelectrică, care tot mai mult se transformă în filiala companiei oligarhului rus Mordașov Силовые машины, anulează concursul fără multe explicații și începe imediat negocieri directe cu 2 întreprinderi, care două zile în urmă au participat la concurs și au eșuat. În urma negocierilor deja compania Horus subit vine cu oferta mai ieftină și căștigă. Este un scenariu pentru Kafka, insultă crasă în adresa cetățenilor Republicii Moldova și material bogat pentru Procuratura”, susține fostul deputat.

El a a dăugat că decizia în cauza ar putea crea probleme în special cu România și Ucraina, în contextul sancțiunilor aplicate de două ori asupra oligarhului Mordașov.

„Vă amintesc că inclusiv din aceste considerente data trecută a fost anulat, în pofida rezistenței furioase a lui Spânu, concursul aranjat pentru Mordașov. Dar mai grav este aspectul intern.

Pentru mine este clar că oameni lui Putin și Plahotniuc au găsit cheiță la omul lui Filat, care conduce ca moșia sa în guvernul actual un mega minister și care în viața lui nu a avut nici o tangență cu energetica, transporult, drumurile și reforma administrativ-teritorială”, mai spune Slusari.

Andrei Spânu nu a comentat deocamdată această situație.

Amintim că este vorba de un contract de milioane de euro finanțat de Banca Mondială. Licitația privind reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica a provocat în luna aprilie un adevărat scandal, după ce a fost câștigată de „Horus”, o companie moldovenească cu rădăcini în off-shore, care își propunea să reabiliteze cele două blocuri în parteneriat cu companie rusă „Silovîe Mașinî” aflată sub sancțiuni internaționale. În urma scandalului izbucnit în spațiul public, în luna mai Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energetici a expediat companiilor „Horus” și „Silovîe Mașinî” notificare oficială privind rezilierea contractului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: