image
Sursa foto: Jurnal.md

Zona Euro va evita recesiunea în acest an, datorită prețurilor mai mici la energie și a redeschiderii Chinei

Scăderea prețului gazelor, datorată vremii mai blânde din ultimul timp, a contribuit la îmbunătățirea perspectivei economice. Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a declarat la Davos că prognoza economică arată acum “mult mai bine”, dar a precizat că BCE va continua să majoreze dobânzile cu cel puțin încă 1%, în doi pași de câte 0,5%, în februarie și în martie.

Andrew Kenningham, economist șef pentru Europa la Capital Economics a declarat că “este posibil ca economia Zonei Euro să evite o recesiune, dar este posibil ca ratele dobânzilor să trebuiască să rămână ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp. În cel mai rău caz, am putea înregistra o recesiune ușoară, dar care va fi urmată de o redresare care va fi și ea tot slabă”.

Potrivit unui sondaj de luna trecută al Consensus Economics, majoritatea economiștilor considerau că Zona Euro va intra în recesiune, dar acum sondajele făcute în rândurile acestora și citate de Financial Times, arată că opinia s-a schimbat, iar recesiunea va fi evitată în 2023, datorită unei “schimbări bruște a sentimentului economic global”.

Principalii factori care au influențat această schimbare de perspectivă sunt scăderea prețurilor la energie, programele de sprijin anunțate de guvernele europene și redeschiderea mai devreme decât se anticipase a economiei chineze, care va stimula cererea globală, scrie Biziday.

Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown, a declarat pentru FT că “amenințarea temutei crize energetice este mai mică, iar inflația scade mai rapid decât ne așteptam”. Anna Titareva, economist la UBS, a declarat că refacerea lanțurilor de aprovizionare, o ofertă susținută de joburi și economisirile în exces explică reziliența Zonei Euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: