image
Sursa foto: foto simbol

Filmul „Selma”, ignorat la Oscarurile din 2015, după protestul protagoniştilor săi faţă de violenţele poliţieneşti

Filmul „Selma”, un lungmetraj despre drepturile civile din Statele Unite, a devenit disponibil spre închiriere în regim de gratuitate vineri, la o zi după ce actorul David Oyelowo a dezvăluit că membrii cu drept de vot ai Academiei de film americane au ignorat în mod deliberat această peliculă la gala premiilor Oscar din 2015, informează Agerpres.

David Oyelowo, care l-a interpretat pe Martin Luther King Jr. în acest film, a spus că membrii cu drept de vot din Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS) au obiectat atunci când actorii din distribuţia lungmetrajului "Selma" au protestat în urma morţii unui bărbat afro-american.

„Îmi amintesc că la premiera filmului 'Selma' purtam cu toţii tricouri cu mesajul de protest 'I Can't Breathe'", a declarat David Oyelowo, referindu-se la uciderea la New York a lui Eric Garner de către un poliţist. Eric Garner a murit în iulie 2014, iar premiera filmului a avut loc în decembrie 2014.

„Membrii Academiei au telefonat studioului şi producătorilor noştri pentru a le spune: 'Cum de au îndrăznit să facă asta? De ce agită lucrurile?” şi „Nu vom vota pentru acest film, pentru că nu credem că este de competenţa lor să facă astfel de lucruri'", a adăugat actorul afro-american.

David Oyelowo şi regizoarea filmului, Ava DuVernay, au fost ignoraţi pe lista nominalizărilor la Oscar din 2015, iar absenţa lor a declanşat campania #OscarsSoWhite, care a cerut o mai mare diversitate rasială în producţiile de la Hollywood. Filmul „Selma" a primit totuşi două nominalizări şi a câştigat un premiu Oscar la categoria "cel mai bun cântec original".

David Oyelow, care este cetăţean britanic, a făcut aceste dezvăluiri la o masă rotundă organizată în format virtual şi găzduită de publicaţia cinematografică Screen Daily în cursul zilei de joi, dedicată rasismului din Statele Unite şi decesului lui George Floyd, un bărbat afro-american neînarmat care a murit la sfârşitul lunii mai în timp ce era imobilizat de un poliţist caucazian în oraşul Minneapolis.

„Este o parte din motivul pentru care acest film nu a primit tot ceea ce mulţi oameni considerau că i se cuvenea să câştige şi a dat naştere mişcării #OscarsSoWhite. Membrii AMPAS s-au folosit de privilegiul statutului lor pentru a ignora un film bazându-se pe ceea ce ei preţuiau în lume", a adăugat protagonistul peliculei.

Regizoarea Ava DuVernay a redistribuit mesajul publicat de David Oyelowo pe contul de Twitter al Screen Daily, adăugând şi un comentariu personal: „Este o poveste adevărată".

AMPAS a răspuns acelui mesaj pe Twitter: "Ava şi David, v-am auzit. Este inacceptabil. Ne angajăm să facem progrese".

Reprezentanţii studioului Paramount Pictures au refuzat să facă declaraţii pe marginea dezvăluirilor făcute de David Oyelowo. Vineri, acest studio hollywoodian a anunţat că filmul "Selma" va putea fi închiriat în regim de gratuitate pentru tot restul lunii iunie şi a precizat decizia în această speţă a fost luată la începutul acestei săptămâni.

„Sperăm că acest mic gest îi va încuraja pe oamenii din întreaga ţară să examineze istoria naţiunii noastre şi să reflecteze la felurile în care nedreptăţile rasiale ne-au infectat societatea", au transmis într-un comunicat reprezentanţii studioului Paramount.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: