image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Guvernatorul BNM: „Valul inflaționist prin care am trecut s-a consumat”; Care sunt prognozele pentru anul viitor

În luna octombrie, inflația a intrat în intervalul de variație țintit de Banca Națională a Moldovei (BNM), atingând valoarea de 6,3%. „Putem constata că valul inflaționist prin care am trecut s-a consumat” a anunțat astăzi guvernatorul Octavian Armașu care a prezentat un nou raport asupra inflației.

Conform noilor prognoze, rata inflației medii anuale va constitui 13,6 la sută în anul 2023 și 4,5 la sută în 2024.

Prognoza actuală a inflației, față de cea din raportul anterior, a fost revizută nesemnificativ în creștere până în trimestrul I din 2024 și în scădere pentru restul perioadei comparabile.

„Inflația a continuat să scadă pe tot parcursul anului curent. Această dinamică a fost influențată de mai mulți factori, inclusiv urmare a deciziilor de politică monetară anterioare, cererea internă modestă, aprecierea ratei de schimb, diminuarea tarifelor la energia electrică și gazul natural”, a declarat Octavian Armașu în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a adăugat că Banca Națională va continua să promoveze o politica monetară stimulativă pentru încurajarea cererii interne, totodată va urmări realizarea obiectivului său de menținere a inflației pe termen mediu în limita intervalului de variație a țintei de 5%.

schemaschema

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: