image
Sursa foto: jurnal.md

Pe râurile Nistru și Prut vor putea fi amenajate cheiuri temporare

Măsuri de facilitare a construcției de cheiuri temporare pe căile navigabile interne au fost aprobate de Parlament în lectura a doua.

Conform prevederilor proiectului, vor fi abrogate restricțiile privind interzicerea circulației transportului naval pe căile navigabile interne. Astfel, pe râurile Nistru și Prut, fâșia de teren de 30 de metri va putea fi utilizată pentru navigație și amenajarea cheiurilor temporare.

Navele care vor naviga pe căile navigabile interne vor trebui să aibă certificatul de navigație interioară. Este un termen nou introdus în legislație care definește certificatul eliberat navei supuse inspecției, care atestă că nava corespunde cerințelor tehnice.

Totodată, se vor dispune măsuri de menținere a parametrilor șenalului navigabil și se va permite desfășurarea operațiunilor de vămuire la cheiurile temporare. În același timp, va fi interzisă comercializarea sedimentelor solide – nisip, prundiș, pietriș, pietre – obținute în urma lucrărilor la șenalul navigabil și amenajarea cheiurilor temporare cu restituirea acestora în avalul râurilor din care au fost extrase sedimentele.

Potrivit autorităților, aceste modificări legislative sunt necesare reieșind din considerentul că, din cauza războiului, mărfurile agricole nu mai pot fi transportate prin intermediul porturilor din Ucraina.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: