image
Sursa foto: Reuters

Războiul, impact masiv asupra mediului: Autoritățile de la Kiev afirmă că armata rusă a distrus mii de hectare de pădure

Autoritățile de la Kiev afirmă că armata rusă a distrus până acum mii de hectare de pădure, pune în pericol flora și fauna. Guvernul estimează că daunele pentru mediul ambiant au un cost de cel puțin 40 de miliarde de dolari, scrie France 24. Într-o suburbie a capitalei Kiev, un ONG a lucrat non-stop pentru a salva animale exotice, care au fost lăsate să se descurce singure.

Centrul de salvare a animalelor, pe care îl vedeți în imagini este unul diferit de altele.

„Acest leu a fost salvat din regiunea Donețk. A fost abandonat de către proprietarii săi. Am fost alertați de soldații, care l-au găsit. Locuia într-o cușcă mică, doi pe trei metri, și o podea de beton”, a menționat Natalia Popova, directorul Centrului de salvare a animalelor "UAnimals".

În Ucraina, este ilegal să ții animale exotice în captivitate. De când Rusia a declanșat un război în acest stat, ONG-ul a salvat mai mult de două mii de animale.

Animalele au fost lăsate singure, după ce proprietarii lor au plecat din calea războiului.

„Pentru animale precum lei, tigri și urși se poate spune că acest război le-a dat șansa să ducă o viață normală, dar pentru animalele sălbatice din păduri este un dezastru! Când o rachetă aterizează, nimic nu rămâne în viață. Animalele pot suferi leziuni grave ale creierului și nu putem face nimic pentru a le salva. Ele fug, se ascund și suferă o moarte agonizantă”, a mai declarat Natalia Popova.

„Centrul nostru de criză estimează că războiul a cauzat pagube pentru mediu în valoare de 40 de miliarde de dolari. Această cifră va crește după ce teritoriile ocupate vor fi eliberate, când vom vedea cu ochii noștri daunele de acolo”, a spus și Olena Krivorucikina, deputată ucraineană și ecologist, care face parte dintr-un grup de lucru ce analizează consecințele războiului asupra mediului. Oficialul subliniază că estimarea monetară a bilanțului războiului se bazează doar pe teritoriile eliberate până acum.

„Zona din imagini este complet eliberată, dar ceea ce s-a întâmplat va avea consecințe enorme pentru mediu. Resurse naturale precum aerul, solul, viața marină, toate sunt grav deteriorate. Putem reconstrui rapid poduri și case cu ajutor internațional. Dar nu putem repara la fel de repede natura”, a mai adăugat deputata.

Potrivit ecologiștilor, în mod cert, odată ce războiul se va încheia, va dura multe decenii pentru ca mediul înconjurător să își revină. În această lună se va împlini un an de când Rusia a declanşat un război în Ucraina, soldat cu moarte și distrugeri masive în infrastructură.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: